Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα-Πορτογαλία στρέφονται στην World Bank

Τεχνικές συμβουλές από την Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ζητήσει η Ελλάδα και η Πορτογαλία όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Jim Yong Kim, συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Ελλάδα-Πορτογαλία στρέφονται στην World Bank
Τεχνικές συμβουλές από την Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ζητήσει η Ελλάδα και η Πορτογαλία όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των G20 ο πρόεδρος της Τράπεζας, Jim Yong Kim, συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που αναπτυγμένες χώρες έχουν στραφεί για συμβουλές στην Παγκόσμια Τράπεζα, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη μεταβολή για την Τράπεζα, η οποία μέχρι τώρα επικεντρώνονταν στην παροχή βοήθειας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σχολιάζει το Reuters.

«Τόσο με την Πορτογαλία όσο και με την Ελλάδα, βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια της συζήτησης», δήλωσε ο κ. Kim στο περιθώριο της συνόδου. «Σε λίγες εβδομάδες, σε κανέναν μήνα, θα έχουμε πολλές περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά για το τι ακριβώς θα κάνουμε», συμπλήρωσε.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας, Robert Zoellick, απέφευγε την ιδέα η τράπεζα να εμπλακεί σε χώρες όπως η Ελλάδα. Όμως, από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας ο κ. Kim, είχε δηλώσει ότι η Τράπεζα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για να παράσχει συμβουλές στις αναπτυγμένες χώρες.

«Είμαστε πολύ καλοί στο να βοηθάμε χώρες τουλάχιστον να καταλάβουν τις δημόσιες δαπάνες τους… και επίσης νομίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανεύρεση τρόπων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», επισήμανε ο κ. Kim.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα χρεώσει για τις υπηρεσίες της.

«Δεν είμαστε σίγουροι τι θα μας ζητήσουν. Αυτή η συζήτηση μόλις τώρα αρχίζει», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v