Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Πιέσεις στις ΗΠΑ για τα δημοσιονομικά

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιεί το G20. Παραμένει η ανησυχία για την κρίση στην Ε.Ε. Νέες γερμανικές πιέσεις για χρέη-ελλείμματα.

G20: Πιέσεις στις ΗΠΑ για τα δημοσιονομικά
Εντονότατες πιέσεις προς τις ΗΠΑ να δράσουν αποφασιστικά ώστε να αποτρέψουν μια εφόρμηση σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων άσκησε το G20, προειδοποιώντας ότι ο επονομαζόμενος δημοσιονομικός γκρεμός (fiscal cliff) είναι η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Αν το Κογκρέσο δεν κινηθεί ταχύτατα ώστε να καταλήξει σε συμφωνία μετά τις αμερικανικές εκλογές την Τρίτη, θα επιβληθούν περικοπές κρατικών δαπανών και υψηλότεροι φόροι ύψους 600 δισ. δολαρίων από την 1η Ιανουαρίου το 2013, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία και πάλι σε ύφεση.

«Αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να επιλύσουν τον δημοσιονομικό γκρεμό, αυτό θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην οικονομία τους αλλά και στην παγκόσμια και στην ιαπωνική οικονομία, έτσι κάθε χώρα του G20 θα πιέσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το θέμα αποφασιστικά», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Masaaki Shirakawa.

Οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις λεπτομέρειες του αμερικανικού σχεδίου, σύμφωνα με συμμετέχοντες στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες.

Ο Καναδός υπουργός οικονομικών Jim Flaherty δήλωσε σε όρους βραχυπρόθεσμων κινδύνων για το παγκόσμιο οικονομικό outlook πως ο δημοσιονομικός γκρεμός των ΗΠΑ υπερακοντίζει την κρίση χρέους της Ευρώπης.

«Μπορεί να μην το αντιμετωπίσουν μέχρι την 11η ώρα και το 55ο λεπτό, όμως περιμένω ότι θα το κάνουν, όπως χειρίστηκαν και το θέμα των τραπεζών τους το 2008», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Bahk Jae-wan, προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να πληγεί το πρώτο τρίμηνο του 2013 λόγω της αβεβαιότητας αναφορικά με τον δημοσιονομικό γκρεμό. Ωστόσο, και αυτός ευελπιστεί πως το Κογκρέσο θα μπορέσει να βρει κάποια λύση.

Η κρίση της ευρωζώνης, η οποία ξέσπασε πριν από περισσότερο από δύο χρόνια, έχει αμβλυνθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν η ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερο κρατικό χρέος. Ωστόσο, είναι έκδηλη η νευρικότητα των επενδυτών για το πότε ή αν η Ισπανία θα ζητήσει διεθνή διάσωση αλλά και για το πώς τα βαθύτατα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να διορθωθούν.

Σχέδιο ανακοινωθέντος που ετοιμάζεται για τους policymakers του G20 αναφέρει ότι υπάρχουν αυξημένα ρίσκα τα οποία αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων της κρίσης της Ευρώπης και των πιθανών προβλημάτων στην Ιαπωνία, αναφέρει το Reuters.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει μέτρια και τα ρίσκα είναι ακόμα αυξημένα, λόγω και των πιθανών καθυστερήσεων στην περίπλοκη εφαρμογή των πρόσφατων ανακοινώσεων πολιτικής στην Ευρώπη, μιας πιθανής έντονης δημοσιονομικής σύσφιγξης στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία κι εξαιτίας της ισχνότερης ανάπτυξης σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές και των επιπλέον αναταράξεων στις προμήθειες σε ορισμένες αγορές εμπορευμάτων», αναφέρει το σχέδιο ανακοινωθέντος, σύμφωνα με πηγή του G20.

Το τελικό κείμενο θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων σήμερα Δευτέρα.

Από τη σύνοδο, πάντως, δεν αναμένονται μεγάλες συμφωνίες, καθώς απουσιάζουν μεγάλα ονόματα όπως ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ καθώς και ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι.

Νέες γερμανικές πιέσεις για χρέη και ελλείμματα

Εν τω μεταξύ, σε μια κίνηση που ενδέχεται να αναζωπυρώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, η Γερμανία πίεσε τις άλλες χώρες την Κυριακή για νέες δεσμεύεις για τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους πέραν του 2016.

Η Γερμανία, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για την επιμονή της στη λιτότητα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία, προσήλθε στη συνεδρίαση λέγοντας πως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ευθύνονται όσο και η Ευρώπη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομική σταθερότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v