ΗΠΑ: Στα ίσα οι δύο υποψήφιοι

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν Ομπάμα και Ρόμνεϊ να ισοψηφούν. Μικρό προβάδισμα Ομπάμα στις πολιτείες-κλειδιά, αλλά στα όρια του στατιστικού λάθους. Στα $2 δισ. οι δαπάνες για διαφήμιση. Ξεκίνησαν τα παρατράγουδα στη Φλόριντα.

ΗΠΑ: Στα ίσα οι δύο υποψήφιοι
Μία ημέρα έμεινε για τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ και όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα, ενώ αρκετοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το τελικό αποτέλεσμα να καθοριστεί τελικά στις αίθουσες των εκλογικών δικαστηρίων.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα. Η τελευταία δημοσκόπηση του δικτύου ABC News και της Washington Post δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ να ισοψηφούν, με ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου, ενώ σε δημοσκόπηση του CNN εξασφάλισαν από 49% έκαστος. Πέραν του συνολικού ποσοστού, η μάχη θα κριθεί στις λεγόμενες πολιτείες-κλειδιά. Και εκεί, όμως, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Το Reuters αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προβάδισμα σε 8 από τις 9 κρίσιμες πολιτείες, όπου όμως η διαφορά είναι τόσο μικρή που εμπίπτει στα όρια του στατιστικού λάθους.

Μάχη εξουσίας θα δοθεί και για τον έλεγχο του Κογκρέσου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δημοκρατικοί θα διατηρήσουν μία ισχνή πλειοψηφία στη Γερουσία, ενώ οι ρεπουμπλικάνοι θα κρατήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Έτσι, όμως, περιπλέκονται τα πράγματα. Η περίοδος για τη διεθνή κατάσταση και οικονομία είναι πολύ κρίσιμη και όλα δείχνουν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου.

Δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ενώπιον δημοσιονομικού γκρεμού, μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν ευνοϊκή. Εάν δεν υπάρξει λύση αμέσως, τότε την 1η Ιανουαρίου 2013 ενεργοποιείται αυτόματα πακέτο μέτρων για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αύξηση της φορολογίας, οδηγώντας σε απότομη επιβράδυνση τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Μέχρι τώρα, τα δύο στρατόπεδα, ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί, διαφωνούν ριζικά ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης, με τα χρονικά περιθώρια να περιορίζονται επικίνδυνα.

Ο πλανήτης, όμως, παρακολουθεί με αγωνία, δεδομένου ότι παράλληλα η Κίνα βρίσκεται σε περίοδο επιβράδυνσης και η ευρωζώνη ακόμη δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, πάντως, φαίνεται ότι θα κριθεί τελικά από τη συμμετοχή στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τελευταίες διαφημίσεις και των δύο υποψηφίων επικεντρώνονται στο να πείσουν τον κόσμο… να πάει να ψηφίσει. Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτή η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ ήταν η ακριβότερη στην Ιστορία. Συνδυαστικά οι δύο υποψήφιοι δαπάνησαν 2 δισ. δολ. για την προεκλογική τους εκστρατεία, που αποτελεί νέο ρεκόρ και πρωτοφανές μπαράζ διαφημίσεων.

Ήδη, πάντως, έχουν υπάρξει οι πρώτες δικαστικές διαφωνίες. Στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι ουρές ήταν τόσο μεγάλες που δημιουργήθηκε κομφούζιο. Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Rick Scott αρνήθηκε να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας παρά τις μεγάλες ουρές. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε αγωγή.

Στο Μαϊάμι οι πολίτες περίμεναν στην ουρά ώρες, ενώ ορισμένοι παρέμεναν στην ουρά, παρότι έβλεπαν την αστυνομία να σηκώνει τα αυτοκίνητά τους ενώ περίμεναν να ψηφίσουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία τη Δευτέρα επισκεπτόμενος τρεις πολιτείες μέσα σε μία ημέρα. Πρόκειται για το Γουισκόνσιν, το Οχάιο και την Αϊόβα, τις τρεις πολιτείες που μπορούν να του δώσουν τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να επανεκλεγεί.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, από την πλευρά του, θα επισκεφθεί τη Φλόριντα και τη Βιρτζίνια. Τις δύο πολιτείες που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει για να αναρριχηθεί στην προεδρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v