Γερμανία: Αλλάζει προεκλογικά το σύστημα πρόνοιας

Καταργείται η χρέωση στους γιατρούς του δημοσίου και δίνονται νέα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Μαραθώνια συνεδρίαση των κυβερνητικών εταιρών και καταγγελίες για προεκλογικά δώρα στους ψηφοφόρους.

Γερμανία: Αλλάζει προεκλογικά το σύστημα πρόνοιας
Αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αποφάσισε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 8 ωρών και ενώ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες για προεκλογικά δώρα στους ψηφοφόρους.

Συγκεκριμένα, ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel συμφώνησε να καταργηθεί η αντιλαϊκή χρέωση για τις επισκέψεις στους γιατρούς και να δοθεί επίδομα στις οικογένειες που κρατούν τα νήπια στο σπίτι (αντί να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό).

Η κατάργηση της χρέωσης «10 ευρώ ανά τέταρτο» για τις επισκέψεις στους γιατρούς του δημοσίου ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των Φιλελεύθερων (FDP) καθώς χαρακτηρίστηκε ως μέτρο που προσέθετε γραφειοκρατία χωρίς να μειώνει τις ουρές στα νοσοκομεία. Σημειωτέον ότι το FDP αναζητά εναγωνίως μέτρα ώθησης της δημοτικότητάς του που έχει καταβαραθρωθεί. Οι αναλυτές επισημαίνουν την κρισιμότητα των εκλογών του Ιανουαρίου στην Κάτω Σαξονία και επισημαίνουν πως η Γερμανία ήδη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει την ομοσπονδιακών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε αντάλλαγμα, το FDP αποδέχθηκε το επίδομα για τους γονείς που κρατούν τα νήπια στο σπίτι, ένα μέτρο που στήριξαν οι ΧριστιανοΚοινωνιστές. Επισημαίνεται όμως, ότι το συγκεκριμένο μέτρο δέχθηκε έντονη κριτική από τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έτσι, τα παιδιά των μεταναστών δεν θα πάνε στον παιδικό σταθμό όπου θα μάθαιναν γερμανικά και θα γινόταν καλύτερα η ενσωμάτωσή τους στην γερμανική κοινωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δεν μετείχε στη συνεδρίαση καθώς βρισκόταν στο Μεξικό για τη σύνοδο της G20. «Είχε όμως, εξασφαλίσει ότι δεν θα υπήρχαν γενναιόδωρες φορολογικές υποσχέσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο το περιβόητο φρένο χρέους» της Γερμανίας σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v