Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αναβάθμιση Τουρκίας σε "ΒΒΒ-"

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας προχώρησε η Fitch Ratings, σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+» με σταθερό outlook. Ειδική αναφορά γίνεται στην ισχυρή δημοσιονομική εικόνα και στο υγιές τραπεζικό σύστημα.

Fitch: Αναβάθμιση Τουρκίας σε ΒΒΒ-
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας προχώρησε η Fitch Ratings σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+», διατηρώντας σταθερό οutlook. Πλέον, η αξιολόγηση της χώρας μπαίνει σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Στη σχετική ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει σειρά παραγόντων που διευκολύνουν το μακροοικονομικό περιβάλλον για την Τουρκία.

Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κων/πολης αντιδρά με άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας. Ο δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα πάνω από 2% στις 72.914 μονάδες έχοντας φτάσει νωρίτερα έως το ιστορικό υψηλό των 73.313 μονάδων.

Ο οίκος αξιολογήσεων κάνει ειδική αναφορά στη μείωση του βάρους του χρέους της, στο υγιές τραπεζικό της σύστημα και στις ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ η χώρα χαρακτηρίζεται «σχετικά πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία».

«Η δημοσιονομική εικόνα της Τουρκίας είναι παράγοντας ισχύος», αναφέρει η Fitch. Προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι το χρέος της θα διαμορφωθεί το 2012 στο 37% του ΑΕΠ, χαμηλότερο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του 2009. Επίσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού υπολογίζεται στο 1,9% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να συνυπολογιστούν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

«Το υγιές τραπεζικό σύστημα της χώρας επίσης στηρίζει την αναβάθμιση της αξιολόγησης», αναφέρει η έκθεση της Fitch, όπου επισημαίνεται ότι οι τουρκικές τράπεζες έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,3% και χαμηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 2,8%.

Η Fitch εκτιμά επίσης ότι η τουρκική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2012, 3,8% το 2013 και 4,5% το 2014. Επισημαίνει ακόμα τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού το 2011 και καταλήγει στο ότι η επίτευξη μιας τέτοιας εξισορρόπησης χωρίς ύφεση -χάρη στο ισχυρό εμπόριο αλλά και στα ποσοστά της ανεργίας που βρίσκονται σε χαμηλά 11 ετών- «δείχνει ενισχυμένη οικονομική ευελιξία και αντοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v