WSJ: Έρευνα ΕΚΤ για τήρηση κανόνων collateral

Η ΕΚΤ ερευνά ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων αξιολόγησης των collateral όσον αφορά τα ισπανικά ομόλογα.

WSJ: Έρευνα ΕΚΤ για τήρηση κανόνων collateral
Η ΕΚΤ εξετάζει κατά πόσον αντιμετωπίζει με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους τα ισπανικά κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούν οι εμπορικές τράπεζες ως εγγύηση για τη λήψη δανείων.

Όπως μεταδίδει η WSJ, εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διερεύνηση, μετά από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag ότι η ΕΤΚ δεν τήρησε τους κανόνες που είχε θέσει για την αποδοχή των ισπανικών τίτλων ως collateral.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας εστιάζει σε περίπου € 80 δισ. ισπανικών ομολόγων που αποδέχτηκε η ΕΚΤ ως εγγύηση για χορήγηση δανείων.

Η ΕΚΤ δέχεται διαφορετικά κριτήρια για την απαιτούμενη εγγύηση, ανάλογα με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού που προσφέρονται ως collateral.

Τα εν λόγω ομόλογα αξιολογήθηκαν στην υψηλότερη βαθμίδα, αλλά σύμφωνα με την έρευνα της Welt am Sonntag πολλοί από τους τίτλους έπρεπε να αξιολογηθούν χαμηλότερα.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έπρεπε να προσφερθούν περισσότερα ομόλογα για την ίδια ποσότητα δανείων που χορήγησε η ΕΚΤ.

Αν τελικά η ΕΚΤ υποβαθμίσει τα ομόλογα, οι τράπεζες θα πρέπει να προσφέρουν επιπρόσθετα ομόλογα για να καλύψουν τα € 17 δισ. που έλαβαν.

Όπως σημειώνει η WSJ, αν η ΕΚΤ αποδεχθεί ότι δεν ήταν όσο αυστηρή έπρεπε στην αξιολόγηση των ισπανικών τίτλων, θα δεχθεί πλήγμα στην αξιοπιστία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v