Εκπτωση 20% στην τιμή Φ.Α. "κέρδισε" η Βουλγαρία

Υπεγράφη σήμερα παρουσία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Boiko Borisov και του Alexander Medvedev, Αντιπροέδρου της Gazprom, η νέα συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου, που προβλέπει τιμές μειωμένες κατά 20%.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Εκπτωση 20% στην τιμή Φ.Α. κέρδισε η Βουλγαρία
Τελικά υπεγράφη σήμερα στη Σόφια, παρουσία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Boiko Borisov και του Alexander Medvedev, Αντιπροέδρου της Gazprom, η νέα συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά Μέσα, η νέα 10ετής συμφωνία, με έναρξη την 1η Ιανουαρίου 2013, προβλέπει τιμές μειωμένες κατά 20% σε σχέση με αυτές που ίσχυαν από την προηγούμενη και για ποσότητες 2,9 δις. κυβικών μέτρων το χρόνο. Επιπλέον η Βουλγαρία, θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας (τιμές και ποσότητες) μετά από 6 χρόνια.

Σύμφωνα εξ άλλου με τον Dimitar Gogov, επικεφαλής της κρατικής βουλγαρικής εταιρείας Bulgargaz, οι τελικοί καταναλωτές φυσικού ;αερίου στη χώρα, θα ωφεληθούν μία έκπτωση 5-7%.

Τις ποσότητες φυσικού αερίου η Βουλγαρία θα προμηθεύεται μέσω του υφιστάμενου δικτύου, είτε από τον αγωγό South Stream, όταν αυτός λειτουργήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Βουλγαρία και Ρωσία διαπραγματεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή τους όρους προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός συνέδεε την συμμετοχή της χώρας του στο σχέδιο του αγωγού South Stream, ο οποίος πρέπει να περάσει από το έδαφος της χώρας του, με την επίτευξη ικανοποιητικής έκπτωσης στις τιμές αερίου, κάτι που δεν αποδέχονταν η Gazprom.

Εν τέλει και με βάση τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι κερδισμένη βγαίνει η Βουλγαρία που πέτυχε εκπτώσεις 20%, έναντι 15% που είχε πετύχει 16 μέρες πριν η Πολωνία, οπότε και υπέγραψε με τη Gazprom τη δεύτερη συμφωνία για συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο του South Stream.

Πάντως από Βουλγαρικής πλευράς τονίζεται ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από χερσαία και θαλάσσια κοιτάσματα, την έρευνα των οποίων παραχώρησε πρόσφατα η Κυβέρνηση σε ξένες εταιρείες, με στόχο να απεξαρτηθεί πλήρως η χώρα από εισαγωγές φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό και μπήκε ο όρος αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τους Ρώσους σε 6 χρόνια.

Mετά την υπογραφή της νέας σύμβασης, ο Alexander Medvedev δήλωσε: «Σε αυτό το συμβόλαιο διατηρήσαμε την αρχή των μακροπρόθεσμων συμβολαίων σε συνδυασμό με την άμεση προσαρμογή της τιμής βάσει της ρήτρας πετρελαίου και το πρότυπο take-or-pay. Αυτός ο μηχανισμός έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για την αύξηση της κατανάλωσης αερίου στη Βουλγαρία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v