Μέση Ανατολή: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Στο Κάιρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν σε ύστατη διπλωματική προσπάθεια. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 69 άτομα, εκ των οποίων 19 παιδιά. Συνεχίζονται εκατέρωθεν οι επιθέσεις. Τι δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μέση Ανατολή: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο
Ενώ το Ισραήλ βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και με τη διεθνή κοινότητα να σοκάρεται από τις εικόνες των σκοτωμένων παιδιών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, γίνονται οι ύστατες προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν αναμένεται στο Κάιρο με διακηρυγμένο στόχο να προωθήσει τις διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, οι οποίες έχουν μπει υπό την άτυπη αιγίδα της Αιγύπτου. Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι η χώρα του στηρίζει το Ισραήλ, τονίζοντας όμως, ότι θα ήταν «προτιμητέο» εάν ο σύμμαχος των ΗΠΑ θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους του χωρίς χερσαία επίθεση.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του", είπε, εκτιμώντας ότι το "γεγονός που επιτάχυνε" τη δημιουργία της κρίσης ήταν οι ρίψεις "πυραύλων σε κατοικημένες περιοχές". "Ο στόχος τώρα είναι να "τεθεί τέρμα σε αυτές τις εκτοξεύσεις πυραύλων χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην περιοχή", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι το ενδεχόμενο μιας "λύσης δύο κρατών μεταφέρεται πλέον στο μέλλον" αν δεν τεθεί τέλος στη βία.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την πλευρά της, σηματοδότησε πως επί της αρχής θα μπορούσε να δεχθεί κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές για μετάβαση Ισραηλινού αξιωματούχου στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις. «Στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να απελευθερωθούν οι άνθρωποι που ζουν στο νότιο Ισραήλ από τις καθημερινές επιθέσεις από τη Γάζα. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά και άλλα μέσα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου ωστόσο, μιλώντας την Κυριακή φάνηκε πιο επιθετικός δηλώνοντας ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο για σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα που διατυπώνονται από τις δύο πλευρές είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν. Η πλευρά των Παλαιστινίων φέρεται να ζητά τερματισμό του θαλάσσιου αποκλεισμού της Γάζας και η πλευρά των ισραηλινών ζητά να αποσυρθεί η Χαμάς από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε «και τις δύο πλευρές να συνεργαστούν με όλες τις προσπάθειες των οποίων ηγείται η Αίγυπτος για την άμεση σύναψη εκεχειρίας». «Θλίβομαι βαθύτατα από τις πληροφορίες για νεκρούς» δήλωσε ο Μπαν , προσθέτοντας: «Ανησυχώ επίσης για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων, από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί Ισραηλινοί, αυτό πρέπει να σταματήσει».

Η Κυριακή ήταν ίσως η πιο αιματηρή ημέρα σε αυτή την κλιμάκωση. Το μέχρι στιγμής πιο αιματηρό περιστατικό από την έναρξη των επιχειρήσεων ήταν την Κυριακή οπ βομβαρδισμός σπιτιού στην πόλη της Γάζας που είχε στοιχίσει τη ζωή έντεκα αμάχων και τον τραυματισμό 30. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 69 άνθρωποι, εκ των οποίων 19 παιδιά.

Οι ισραηλινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα αλλά και οι ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζονται, με τοπικούς αξιωματούχους στη Γάζα να μιλούν για νέα πλήγματα από τα ξημερώματα της Δευτέρας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εννέα άτομα, τουλάχιστον δύο από τα οποία παιδιά.

Παράληλλα, οι ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν ξανά στο Τελ Αβίβ, ενώ το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στην πόλη χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v