Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση Κορυφής για τα ευρωκονδύλια

Νέα συνεδρίαση των ηγετών της Ευρώπης το μεσημέρι για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Απίθανο να υπάρξει συμφωνία σήμερα εκτιμούν Μέρκελ και Ολάντ. Νέα πρόταση από Ρομπέι. Το αγκάθι των αγροτικών επιδοτήσεων.

Σύγκρουση Κορυφής για τα ευρωκονδύλια
Για το μεσημέρι της Παρασκευής διακόπηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης που έχει ως βασικό θέμα τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος να έχουν οι ηγέτες χρόνο ώστε να μελετήσουν τις νέες προτάσεις που διατυπώθηκαν για τον ύψους 1 τρισ. ευρώ περίπου προϋπολογισμό του 2014 - 2020. 

Ο Van Rompuy παρουσίασε ένα νέο σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με το Reuters, περιορίζει τις μειώσεις στα 80 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε ότι απαιτούνται επώδυνες αποφάσεις. «Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα προϋποθέτει πολιτικές επιλογές», τόνισε στους Ευρωπαίους ηγέτες. «Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο μέλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον παράλληλα με το εθνικό συμφέρον», κάνοντας έκκληση για συμφωνία το συντομότερο.

Οι προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας μειώθηκαν μετά τη νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία έκανε παραχωρήσεις έναντι της Γαλλίας και της Πολωνίας, αγνοούσε όμως τις απαιτήσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας για μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.

Ο Van Rompuy φαίνεται πως υπέκυψε στις πιέσεις του Γάλλου προέδρου Francois Hollande και του Πολωνού ομολόγου του να μειωθούν οι προτεινόμενες περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων και των πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Βρετανίας και της Γερμανίας, που τόνισαν ότι αυτό απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα.

Η συμβιβαστική πρόταση... αποκαθιστά περίπου 8 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ των προηγούμενων περικοπών στις αγροτικές δαπάνες, και περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. περικοπών στους πόρους συνοχής, διατηρώντας τη συνολική μείωση στα περίπου 80 δισ. ευρώ.

Ο Ολάντ δήλωσε πως υπάρχει κάποια πρόοδος, όμως δεν είναι ακόμα ικανοποιητική και η Γαλλία θέλει να αποκατασταθούν ακόμα περισσότερες αγροτικές επιδοτήσεις.

Στο μόνο που συμφώνησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. ήταν ο διορισμός του Yves Mersch στην ΕΚΤ. Πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες διαφωνιών με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που αντιδρούσε εξαιτίας της έλλειψης γυναικών στο συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. Ο κ. Mersch, σήμερα κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, αναλαμβάνει καθήκοντα στις 15 Δεκεμβρίου για μία οκταετή θητεία.

Τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών μελών καθιστούν πολύ δύσκολες τις διαπραγματεύσεις. Η πλειοψηφία των χωρών που είναι καθαροί συνεισφέροντες (net contributors) στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θέλει περιορισμό των δαπανών, υποστηρίζοντας ότι η κρίση επιβάλλει μεγαλύτερη λιτότητα.

Την ίδια ώρα, οι χώρες της περιφέρειας ζητούν να μη μειωθούν τα κονδύλια, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής η Α. Μέρκελ δήλωσε πως αμφιβάλλει για το αν θα υπάρξει συμφωνία αυτήν την εβδομάδα καθώς θα χρειαστεί νέος κύκλος διαπραγματεύσεων σε μεταγενέστερο χρόνο. «Πιστεύω ότι οι θέσεις απέχουν μεταξύ τους σε συγκεκριμένα θέματα. Πιστεύω ότι θα κινηθούμε προς τα μπρος σήμερα Παρασκευή, αλλά έχω αμφιβολίες για το εάν θα πετύχουμε αποτέλεσμα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για έναν δεύτερο γύρο», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία σήμερα.


Έτοιμοι για όλα δήλωναν οι ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι πριν από τη χθεσινή συνάντηση η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως και οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, προέβλεψαν ότι είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί συμφωνία σε αυτήν τη Σύνοδο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απείλησε ότι θα καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020 αν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις.

"Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό", δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). "Αμφιβάλλω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία", πρόσθεσε.

"Ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χ.Β. Ρομπάι, ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει όχι", σημείωσε ο Μ. Σουλτς.


Μέρκελ: Ίσως δεν κλείσει τώρα η συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Είναι πιθανόν να μην μπορέσουμε να συμφωνήσουμε αυτήν την εβδομάδα, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

"Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε μια λύση. Για το αν μπορεί αυτό να συμβεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, δεν γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει μια συμφωνία, αλλά ίσως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο", σημείωσε.


Kάμερον: Περιμένω πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις

"Είναι πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον λίγο πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό. "Είναι ξεκάθαρο ότι όταν παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις στην πατρίδα για τις δαπάνες του κράτους είναι λάθος να υπάρχει πρόταση για αύξηση στους πόρους που δίνουμε στην Ε.Ε.".

Συμπλήρωσε πως "θα διαπραγματευτούμε πολύ σκληρά για μια καλή συμφωνία για τους Βρετανούς φορολογούμενους αλλά και για τους Ευρωπαίους".


Oλάντ: Ελπίζει σε συμφωνία με τη βοήθεια της Γερμανίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία, λέγοντας ότι επιδιώκει την επίτευξη μιας συναίνεσης με τη βοήθεια της Γερμανίας.

"Η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός, όχι ξεχωριστά συμφέροντα. Είμαι εδώ για να βρω μια συναίνεση με τη βοήθεια της Γερμανίας, όχι για να επιβάλω μια τελική πρόταση", δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Μόντι: Απειλεί με βέτο

Η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του, προειδοποίησε σήμερα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στις προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία στην παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μ. Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται «πολύ σοβαρές και δύσκολες», διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.


Rutte (Oλλανδία): Πάντα κρατώ ένα γεμάτο όπλο

«Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να κρατάς πάντα στην τσέπη ένα γεμάτο όπλο. Όταν το βάλεις στο τραπέζι ασκείς τόση πίεση στις διαπραγματεύσεις ώστε δεν οδηγούν πουθενά. Πάντα κρατώ ένα γεμάτο όπλο στην τσέπη μου στις διαπραγματεύσεις». Αυτό δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte απαντώντας σε ερώτηση για το αν προτίθεται να βάλει βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε με την πρώτη συμφωνία. Είναι πολύ πολύπλοκο το θέμα. Ήρθα σε επαφή με συναδέλφους μου και καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα. Αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να αποφύγουμε το να γίνει χειρότερη η ατμόσφαιρα και να χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθούν οι προσωπικές σχέσεις. Ας προσπαθήσουμε να φέρουμε τη συζήτηση σε ένα ήσυχο τέλος και να συνεχίσουμε τον Ιανουάριο», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει καθαρός πληρωτής, αλλά επιθυμεί μια δίκαιη συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τη λιτότητα της εποχής.


Σουηδία: Αναγκαία η μείωση του προϋπολογισμού

Υπέρ της μείωσης των δαπανών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρ. Ράινφελντ, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.

"Θέλουμε οι συνολικές δαπάνες να μειωθούν, καθώς και έναν πιο σύγχρονο προϋπολογισμό. Πρέπει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που παρατηρούμε στην Ευρώπη".

"Βλέπουμε ότι έχουμε εννιά καθαρούς συνεισφέροντες (net contributors), που συνεισφέρουν πάρα πολλά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συστρατευτούν αυτές οι εννιά χώρες και να μειώσουν τα επίπεδα των δαπανών".


Βέλγιο: Θέλει έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό

Tην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σε έναν προϋπολογισμό που θα εκφράζει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., τόνισε σε δηλώσεις του ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο.

"Θέλουμε ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Χρειαζόμαστε έναν καλό προϋπολογισμό για να έχουμε περισσότερη αλληλεγγύη στην Εύρωπη", ανέφερε πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τη στάση της Μ. Βρετανίας και την απειλή για βέτο, απάντησε ότι "είναι ντροπή" και εξέφρασε την ελπίδα ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία θα ζητήσουν έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v