Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίστα Εβραίων πολιτών ζητά Ούγγρος βουλευτής

Σοκ προκάλεσε το προκλητικό αίτημα βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ να «καταμετρηθούν όσοι ζουν στην Ουγγαρία με εβραϊκή καταγωγή, ειδικά στο Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση».

Λίστα Εβραίων πολιτών ζητά Ούγγρος βουλευτής
Σοκ προκάλεσε το προκλητικό αίτημα βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ - της τρίτης δύναμης στη Βουλή- να «καταμετρηθούν όσοι ζουν στην Ουγγαρία με εβραϊκή καταγωγή, ειδικά στο Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση», με το επιχείρημα ότι είναι «επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια» λόγω της πρόσφατης ανάφλεξης στη Γάζα.

Ο Μάρτον Γένγεσι δήλωσε ότι ο κατάλογος αυτός είναι απαραίτητος εξαιτίας της αυξημένης έντασης μετά την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας και θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέλη του κοινοβουλίου εβραϊκής καταγωγής.

Ο Γένγεσι δήλωσε στο κοινοβούλιο: «Γνωρίζω πόσοι άνθρωποι ουγγρικής καταγωγής ζουν στο Ισραήλ και πόσοι ισραηλίτες Εβραίοι ζουν στην Ουγγαρία», σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Γιόμπικ αργά χθες Δευτέρα. «Πιστεύω ότι αυτή η σύγκρουση είναι η κατάλληλη ευκαιρία να καταγραφούν οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής που ζουν εδώ, κυρίως όσοι βρίσκονται στο ουγγρικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, οι οποίοι πραγματικά αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ουγγαρίας», επεσήμανε ο Γένγεσι.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις δηλώσεις του αρχηγού του Γιόμπικ. «Η κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τον εξτρεμισμό, τον ρατσισμό και τις αντισημιτικές φωνές και κάνει τα πάντα για να τις καταπνίξει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

Πάντως σήμερα και ο Γένγεσι προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις επισημαίνοντας ότι αναφερόταν σε πολίτες με διπλή υπηκοότητα, του Ισραήλ και της Ουγγαρίας.«Ζητώ συγγνώμη από τους Εβραίους συμπατριώτες μου για τις δηλώσεις μου που μπορεί να παρερμηνεύθηκαν», αναφέρει στον ιστότοπο του κόμματός του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v