Κύπρος: Έλαβε πρόσθετα μέτρα 280 εκατ.

Πρόσθετα μέτρα €280 εκ. υποχρεώθηκε να καταθέσει η κυβέρνηση μετά από αξίωση της τρόικας, για να επέλθει καταρχήν συμφωνία, καθώς για τους πιστωτές οι αρχικοί υπολογισμοί της κυπριακής ομάδας αποδείχθηκαν υπερβολικοί.

Κύπρος: Έλαβε πρόσθετα μέτρα 280 εκατ.
Πρόσθετα μέτρα ύψους €280 εκ. υποχρεώθηκε να καταθέσει η κυβέρνηση μετά από αξίωση της τρόικας, για να επέλθει καταρχήν συμφωνία, καθώς για τους πιστωτές οι αρχικοί υπολογισμοί της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας αποδείχθηκαν υπερβολικοί.

Σύμφωνα με το Stockwatch, η κυπριακή πλευρά είχε εκτιμήσει το ύψος του υπολογισμού των μέτρων που κατέθεσε προς την τρόικα στο €1,08 δισ. σε αντίθεση με τους πιστωτές οι οποίοι αξιολόγησαν το κόστος του κυπριακού πακέτου μέτρων στα €800 εκ., ζητώντας πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με σημείωμα της ΟΗΟ –ΣΕΚ για την ενημέρωση που έλαβε από τη διαπραγματευτική ομάδα την Παρασκευή, οι επιλογές που υπήρχαν για την κυπριακή κυβέρνηση ήταν «μεταξύ της καταστροφής και ενός επώδυνου μνημονίου προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Το κλιμάκιο της τρόικας, όπως προστίθεται στο σημείωμα, πέραν από την κατάθεση πρόσθετων μέτρων που ζητήθηκε από κυπριακής πλευράς ζήτησε και πήρε δέσμευση ότι το 2016 το δημόσιο ισοζύγιο (δηλαδή δημοσιονομικό έλλειμμα και τόκοι) θα πρέπει να είναι πλεονασματικό.

Συνταξιοδοτικό δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα:

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό, σημειώνεται ότι η καταρχήν συμφωνία προβλέπει αύξηση ορίου αφυπηρέτησης κατά δύο χρόνια – ένα εξάμηνο κάθε χρόνο αρχής δεδομένης από το 2013. Παράλληλη αύξηση της ηλικίας κλειδώματος και απόδοσης συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κατά δύο χρόνια (από 45-47 και 55-57, αντιστοίχως το 48-50 και 58-60).

Όλοι οι υπάλληλοι που έχουν επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης «κλειδώνουν» τα όποια συνταξιοδοτικά ωφελήματα διατηρούν μέχρι και την 31/12/2012. Ο υπολογισμός των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων (σύνταξη και εφάπαξ) γίνεται με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου στον τελευταίο μισθό κατά την ημέρα αφυπηρέτησης του κάθε υπαλλήλου.

Από 1.1.2013 το σχέδιο εξακολουθεί να ισχύει αλλά ο υπολογισμός των ωφελημάτων θα γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών καριέρας (οι μισθοί θα αναπροσαρμόζονται στη βάση αναλογιστικού δείκτη - πιθανόν να χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία του ΤΚΑ).

Εισάγονται αντικίνητρα αποχώρησης (Penalties) ύψους 0,5% για κάθε μήνα πρόωρης αφυπηρέτησης (6% το χρόνο). Όσοι λόγω ηλικίας (45 χρόνων και άνω) κλείδωσαν δικαίωμα συνταξιοδοτικών ωφελημάτων τότε δεν θα έχουν πέναλτι για όσα ωφελήματα σχετίζονται με υπηρεσία μέχρι 31.12.2012.

Όσοι είναι ηλικίας κάτω των 45 θα έχουν πέναλτι από τυχόν αποχώρηση τους πρόωρα (6% το χρόνο). Το ίδιο συμβαίνει και για την όποια υπηρεσία συσσωρεύουν, υπάλληλοι που σήμερα, είναι άνω των 45.

Για όλους τους υπαλλήλους το εφάπαξ που θα υπολογίζεται για υπηρεσία πριν την 31.12.2012 είναι φοροαπαλλάξιμο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αντίθετα όποιο εφάπαξ υπολογιστεί και αφορά υπηρεσία μετά την 1.1.2013 θα τυγχάνει φορολόγησης. Ο υπάλληλος ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να επιμερίσει το εφάπαξ (annuities) του και να το ενσωματώσει στη σύνταξη του.

Καταργούνται οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων όπως στρατό, αστυνομία κλπ.

Δεν επιστρέφονται οι καταβλητέες εισφορές χήρων και ορφανών έστω και αν ο υπάλληλος δεν είναι παντρεμένος οπότε δεν θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα (μέχρι σήμερα επιστρεφόταν σε τέτοιες περιπτώσεις).

Οι νεοεισερχόμενοι σε μόνιμες οργανικές θέσεις καθώς και όσοι προσελήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2011 και οι οποίοι αποκλείστηκαν με βάση νόμο από το επαγγελματικό σχέδιο θα ενταχθούν στο σχέδιο και τα ωφελήματα τους θα υπολογίζονται με τη μεθοδολογία της υπηρεσίας που παράγεται από 1.1.2013 και μετέπειτα.

Ταμείο προνοίας ωρομισθίων

Για το ταμείο προνοίας των ωρομισθίων δεν αναφέρθηκε στη σύσκεψη οτιδήποτε, αλλά όπως τονίζεται στο σημείωμα, η ΟΗΟ – ΣΕΚ ζήτησε και πήρε πρόσθετη τεχνοκρατική πληροφόρηση με βάση την οποία «για τους κυβερνητικούς ωρομισθίους θα ισχύσει η ίδια λογική, όπως και στους υπαλλήλους, σε σχέση με τον υπολογισμό του Κατοχυρωμένου Ταμείου Προνοίας τους, δηλαδή για υπηρεσία μέχρι 31.12.2012 ο υπολογισμός του θα γίνεται με βάση το τελευταίο μισθό αποχώρησης, ενώ για την υπηρεσία μετά τη 1.1.2013 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών (οι μισθοί θα αναπροσαρμόζονται στη βάση αναλογιστικού δείκτη - πιθανόν να χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία του ΤΚΑ).

Περικοπές και αποκοπές

Στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα υπάρξει «πάγωμα» μισθών μέχρι και το 2016 που θα περιλαμβάνει και την ετήσια προσαύξηση και την παροχή της ΑΤΑ.

Σε ότι αφορά τις αποκοπές, μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από 1.1.2013 ( διευκρινίστηκε ότι είναι εισφορές και δεν επηρεάζουν τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων) θα ισχύουν τα πιο κάτω:

Από το 2014 θα εφαρμοστεί πρόσθετη οριζόντια αποκοπή (εισφορά) μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ύψους 3%.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η υφιστάμενη κλιμακωτή εισφορά που εγκρίθηκε το 2011 και λήγει στις 31.12.2012 θα αντικατασταθεί από τη νέα όπως παρουσιάζεται πιο κάτω. Εφαρμόζεται στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα επιμερίζεται εξ΄ημισίας μεταξύ εργοδότη – εργαζομένου ενώ στο δημόσιο καταβάλλεται εξολοκλήρου από τους εργαζομένους:

Αναφορικά με τη μείωση του αριθμού του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να υπάρξει μία μείωση 5000 ατόμων μέχρι το 2016.

Η συμφωνία προβλέπει μια πρόσληψη για κάθε τέσσερεις αφυπηρετήσεις εκεί και όπου απαιτείται. Για ωρομισθίους δεν θα υπάρχει καμιά πρόσληψη σε αφυπηρετήσεις εκτός από τους τομείς υγείας και ασφάλειας όπου θα ισχύει η φόρμουλα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αφυπηρετήσεις. 992 εποχιακοί ωρομίσθιοι δεν θα επαναπροσληφθούν.

Φορολόγηση επιδομάτων

Συμφωνήθηκε η Φορολόγηση συντάξιμων υψηλών/απολαβών των ανώτατων κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων (γραμματειακών υπηρεσιών, παραστάσεως και φιλοξενίας).

Επίσης θα υπάρξει εξορθολογισμός και μείωση κατά 15% των επιδομάτων των κρατικών υπαλλήλων, αξιωματούχων και του ωρομίσθιου προσωπικού, μειώσεις επιδομάτων εξωτερικού από 15% και άνω και εφαρμογή και αύξηση της εναλλαξιμότητας/κινητικότητας προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε δέσμευση για διεξαγωγή εντός του 2013 μελέτης από ανεξάρτητο μελετητή για επαναδιοργάνωση της δημόσιας υπηρεσίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αξιολόγηση της στελέχωσης, κατάργηση ή/και συγχώνευση τμημάτων και υπηρεσιών. Θα εξεταστούν επίσης οι γενικότεροι όροι απασχόλησης του προσωπικού και θα συγκριθούν τόσο με άλλες χώρες της ΕΕ όσο και με τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου.

Τα όποια πορίσματα της μελέτης θα είναι εφαρμοστέα από 2014.

Ωράριο Δημόσιας Υπηρεσίας

Από 1.1.2013 το νέο ωράριο θα είναι κυμαινόμενο από 07:30-08:30 μέχρι 14:30-15:30.

Από 1.9.2013 κυμαινόμενο ωράριο από 08:00-09:00 μέχρι 15:30-16:30.

Αποφασίστηκε να διενεργηθεί μελέτη με στόχο την εφαρμογή νέων ωραρίων ως ακολούθως: 07:00-17:00 και 07:00-19:00, που θα εφαρμοστεί το 2014.

Διευκρινίζεται ότι δεν θα διαφοροποιηθεί ο συνολικός εβδομαδιαίως χρόνος εργασίας που παραμένει 37,5 ώρες ανά βδομάδα.

Οι αλλαγές στο θεσμό της ΑΤΑ

Η ΑΤΑ θα παραμένει «παγωμένη» μέχρι και το 2016 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο θα ισχύει το μνημόνιο.

Για την ΑΤΑ στο μνημόνιο θα περιληφθεί πρόνοια που θα αναφέρει ότι θα αποδίδεται το 50% της αύξησης της όπως υπολογίζεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), θα δίδεται μια φορά το χρόνο και όταν υπάρχει ανάπτυξη.

Για το ιδιωτικό τομέα στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια του μνημονίου δικαιολογείται λόγω της ύπαρξης ανάπτυξης απόδοση ΑΤΑ αυτή θα καταβληθεί μόνο μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Η ΟΗΟ – ΣΕΚ σημειώνει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί τέτοια σύγκλιση έστω και αν υπάρξει ανάπτυξη αφού οι εργοδότες θα επιμένουν για πάγωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του μνημονίου.

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ)

Το υποχρεωτικό όριο αφυπηρέτησης αυξάνεται από το 2013 ένα εξάμηνο για κάθε χρόνο οπότε την 1.1.2016 θα φθάσει στο 65.

Ακολούθως, από το 2018 τίθεται σε εφαρμογή η διασύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής με την εξής φόρμουλα: 6 μήνες ανά πενταετία, ώστε την 1.1.2023 το όριο συνταξιοδότησης να είναι τα 65,5 χρόνια και να καταλήξουμε το 2038 στα 67.

Εκείνοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα επιλέγουν να αποχωρούν από την εργασία πριν το έτος ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης θα επιβαρύνονται με χρηματικό πέναλτι, δηλαδή θα εφαρμόζεται αναλογιστική μείωση στη σύνταξη ύψους 0,5% ανά μήνα για την περίοδο που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση του έτους υποχρεωτικής αφυπηρέτησης την ώρα που φεύγει, δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος φεύγει στα 63 το 2013 θα επιβαρυνθεί με 3%. Αφού η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης είναι το 63,5, στην περίπτωση που κάποιος φεύγει στα 63 το 2014 θα επιβαρυνθεί με 6% αφού το έτος ηλικίας αφυπηρέτησης είναι 64 κοκ.

Για τους νέους συνταξιούχους από 1.1.2013 δεν θα καταβάλλεται αύξηση εξαρτωμένου για το/τη σύζυγο που έχει εισόδημα.

Τα €7,2 δισ. δεν διαγράφονται αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη στην επόμενη αναλογιστική μελέτη.

Η κυβέρνηση δεν θα καταβάλλει την εισφορά της στο ΤΚΑ ύψους 4,3% αλλά θα αναλάβει την πληρωμή προς το ταμείο διάφορες πιστώσεις όπως για στρατιώτες και φοιτητές αλλά και το κόστος της δαπάνης για την κατώτατη σύνταξη.

Από 2014 η εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξάνονται κατά 1% (0,5% εργοδότες, 0,5% εργαζόμενοι).

Από 1.1.2013 αυξάνονται τα ελάχιστα χρόνια που απαιτούνται εισφορές για σύνταξη από 10 σε 11. Το 2014 σε 12, το 2015 σε 13 μέχρι τα 15 χρόνια.

Το 2013 θα διενεργηθεί νέα αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ τα αποτελέσματα της οποία θα είναι εφαρμοστέα από 2014.

Ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών

Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έτυχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το θέμα γενικά της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών και ιδιαίτερα της Cyta θα εξαρτηθεί ι από τη βιωσιμότητα ή όχι του δημόσιου χρέους.

Κοινωνική Πολιτική

Σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική σημειώνεται ότι θα υπάρξει μείωση των κοινωνικών παροχών κατά €113 εκ. με κατάργηση ή μείωση επιδομάτων.

Επίσης θα προωθηθεί η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αφού προηγηθεί αναλογιστική μελέτη.

Καταργείται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v