SEC εναντίον Πεκίνου για τις ελεγκτικές

Νέα ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις αυτήν τη φορά με επίκεντρο τις ελεγκτικές εταιρίες. Η Κίνα αρνείται να δώσει στοιχεία για έρευνα της SEC. Απειλή με διαγραφή εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

SEC εναντίον Πεκίνου για τις ελεγκτικές
Νέα ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις αυτήν τη φορά με επίκεντρο τις ελεγκτικές εταιρίες. Αφορμή για τη νέα διαμάχη είναι η έρευνα που διεξάγει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε μερικές από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ζητήθηκαν στοιχεία και έγγραφα από τους βραχίονές των ελεγκτικών εταιρειών στην Κίνα. Οι εταιρείες όμως, απάντησαν ότι αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν γιατί υπάρχει σαφής απαγόρευση από τις κινεζικές αρχές. «Η Κίνα αρνείται να δώσει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε έγγραφα κινεζικών ελέγχων, προσπαθώντας να απομακρύνει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ από αυτό που θεωρεί δικό της γήπεδο» εξηγεί το πρακτορείο Reuters. «Νομίζω ότι η Κίνα έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να συνεργαστεί με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύει ότι παραβιάζεται η εθνική της κυριαρχία» εξηγεί και ο Πολ Γκρίλις, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και συμπληρώνει: «Ζητά από τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αρκεστούν στα στοιχεία που παρέχουν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές».

Οι εταιρίες που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς: Deloitte, KPMG, PricewaterhouseCoopers, BDO και Ernst & Young.

Ακόμη είναι αβέβαιη η αντίδραση της SEC. Προς το παρόν επιδιώκεται διπλωματική λύση. Αναλυτές ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων ή μέτρων που να αποθαρρύνουν τις εταιρείες αυτές από το να λειτουργούν στην Κίνα. Όπως εξηγεί και ο Γκρίλις, εάν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, η SEC μπορεί τελικά να απαγορεύσει το δικαίωμα λειτουργίας στις κινεζικές επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες που είναι πελάτες τους θα πρέπει να διαγραφούν από το χρηματιστήριο. «Με άλλα λόγια, οι κινεζικές εταιρίες δεν θα μπορούν να αναλαμβάνουν τον έλεγχο αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών» εξηγεί ο Γκρίλις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v