Έναρξη κατασκευής του αγωγού South Stream

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σηματοδότησε την έναρξη της κατασκευής του αγωγού South Stream Project την Παρασκευή, μέσω μία συμβολικής τελετής «συγκόλλησης» στο πλαίσιο σχετικών εορτασμών στην πόλη Anapa.

Έναρξη κατασκευής του αγωγού South Stream
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σηματοδότησε την έναρξη της κατασκευής του αγωγού South Stream Project την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, μέσω μία συμβολικής τελετής «συγκόλλησης» στο πλαίσιο σχετικών εορτασμών στην πόλη Anapa, στη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η εκδήλωση ονομάστηκε «South Stream-Συγκολλώντας την Συνεργασία», και αποτελεί τον εορτασμό της Ρώσο-Ευρωπαϊκής συνεργασίας που αποτελεί τα θεμέλια του Έργου και σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησής του. Τους τελευταίους μήνες, ολοκληρώθηκαν οι πιο σημαντικές ετοιμασίες τόσο για το υποθαλάσσιο όσο και για το χερσαίο τμήμα του αγωγού.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός τόσο για την Ρωσία όσο και για την Ευρώπη και ευχαρίστησε και συνεχάρη τους εταίρους που συμμετέχουν στο Έργο. Σημείωσε επίσης, ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί σύμφωνα με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, TanerY?ld?z, η Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, Lilyana Pavlova Nikolova, η Υπουργός Εθνικής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας, Zsuzsa Nemeth, η Υπουργός Ενέργειας, Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας, Development and Environmental, Zorana Mihajlovic, ο Σλοβένος Υπουργός Υποδομών και Χωροταξίας, Zvonko Cernac και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Zoran Stavreski.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης και άλλοι αξιωματούχοι και πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν στο Έργο.

Έναρξη λειτουργίας το 2015

Ο Δ/νων Σύμβουλος της South Stream Transport B.V., Marcel Kramer, υπογράμμισε την αξία της συνεργασίας: «Τον περασμένο μήνα, οι Μέτοχοι μας συμφώνησαν να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού South Stream, επιβεβαιώνοντας τον στόχο μας για την έναρξη μεταφοράς φυσικού αερίου έως το τέλος του 2015.

Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, αυτή είναι μια σημαντική επένδυση σε αξιόπιστες προμήθειες καθαρής ενέργειας και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Για να φέρει νέα ενέργεια στην Ευρώπη με όλη τη σημασία της λέξης».

«Η έναρξη κατασκευής του South Stream είναι πράγματι ένα ιστορικό γεγονός. Το έργο αντιπροσωπεύει την πρόθεση της Ρωσίας και των χωρών της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης να ισχυροποιήσουν την συνεργασία στον τομέα ενέργειας και να δημιουργήσουν ένα νέο αξιόπιστο σύστημα προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου σε Ευρωπαίους καταναλωτές.
 
O South Stream είναι ένα ολοκληρωμένο έργο υποδομής που δίνει ισχυρή ώθηση στην οικονομία των συμμετεχουσών χωρών», δήλωσε ο Alexey Miller, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom.

Ο αγωγός Stream Pipeline αποτελείται από διαδοχικά τμήμα, συνολικού μήκους 2,300 χιλιομέτρων. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία προς τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, μήκους 925 χιλιομέτρων, θα διατρέχει τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας από τον σταθμό συμπίεσης “Russkaya”, μέσω της τουρκικής ΑΟΖ, έως της Βουλγαρικές ακτές κοντά στην Βάρνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v