ΒοΕ:Οι νομισματικοί "πόλεμοι" θα ενταθούν το 2013

Oι ισχυρές οικονομίες ίσως αναζητήσουν τρόπους να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους ώστε να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη δήλωσε ο επικεφαλής της Bank of England (ΒοΕ), M. Kινγκ. Έτος προκλήσεων το 2013.

ΒοΕ:Οι νομισματικοί πόλεμοι θα ενταθούν το 2013
Oι ισχυρές οικονομίες ίσως αναζητήσουν τρόπους να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους ώστε να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη δήλωσε ο επικεφαλής της Bank of England (ΒοΕ), M. Kινγκ, μεταδίδει η WSJ.

«Πιστεύω ότι το 2013 θα είναι ένα έτος προκλήσεων στο οποίο θα δούμε κράτη να επιχειρούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους. Αυτό μας οδηγεί σε σκέψεις. Πως θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα κράτη;», διερωτήθηκε.

Oι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τις ισχυρές οικονομίες τα τελευταία έτη, υποστηρίζει η WSJ.

«Βλέπουμε, μήνα με τον μήνα, να αυξάνεται ο αριθμός των κρατών που νοιώθουν ότι η ενεργή διαχείριση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, πάντα για να πιέσουν τα δικά τους νομίσματα χαμηλότερα, αυξάνεται,» είπε ο κ. Κινγκ.

Οι προειδοποιήσεις του κεντρικού τραπεζίτη, απηχούν ανάλογες προειδοποιήσεις που είχε κάνει τον Οκτώβριο ο επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκε, ο οποίος ζήτησε ανοιχτά από συγκεκριμένες αναδυόμενες οικονομίες να επιτρέψουν στα νομίσματά τους να ανατιμηθούν.

Οι χώρες με εμπορικά πλεονάσματα συχνά εμφανίζονται απρόθυμες να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες ώστε να επιτρέψουν στις ελλειμματικές χώρες να πετύχουν εξισορρόπηση αυξάνοντας τις εξαγωγές τους.

«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί,» σχολίασε ο κ. Κινγκ, αναφερόμενος στην απόκλιση ανάμεσα σε ορισμένες πλεονασματικές και ελλειμματικές χώρες εντός της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Μ Κινγκ, ο Καναδός Μάρκ Κάρνεϊ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v