Συρία: Αναγνώριση της αντιπολίτευσης

Οι παγκόσμιες δυνάμεις αναγνώρισαν τον νέο συνασπισμό της αντιπολίτευσης της Συρίας ως «τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Συρίας», σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης των "Φίλων της Συρίας"

Συρία: Αναγνώριση της αντιπολίτευσης
Οι παγκόσμιες δυνάμεις αναγνώρισαν τον νέο συνασπισμό της αντιπολίτευσης της Συρίας ως «τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Συρίας», ζητώντας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασσαντ να αποχωρήσει, σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters.

Η διακήρυξη 130 διεθνών αντιπροσώπων που απαρτίζουν την ομάδα των «Φίλων της Συρίας» προειδοποιεί επίσης ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από την κυβέρνηση του Ασσαντ θα έχει «σοβαρή απάντηση».

Παράλληλα, οι "Φίλοι της Συρίας" απευθύνουν έκκληση στους συμμάχους του Ασαντ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να σταματήσουν την προμήθεια όπλων, ενώ δηλώνουν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να δώσει μια "ουσιαστική και ισχυρή" απάντηση στις συγκρούσεις.

Επίσης, θεωρούν υπεύθυνες τις αρχές της Συρίας για τη βία και καταδικάζουν τις όποιες "τρομοκρατικές ενέργειες" υπονομεύσουν τους στόχους του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Laurent Fabius, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για την Γαλλία να προμηθεύσει με όπλα τους Σύριους αντάρτες.

Από την πλευρά του, ο γρτανός υπουργός Εξωτερικών, William Hague, προειδοποίησε τον πρόεδρο της Συρίας να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, τονίζωντας πως η Βρετανία δεν αποκλείει καμία επιλογή, προκειμένου να σωθούν ζωές στη Συρία.

"Η Συρία χρειάζεται μια πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσει σε μια περιεκτική νέα κυβέρνηση, με πλήρη εκτελεστική εξουσία. Αυτός είναι πιο πιθανός τρόπος για να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα", δήλωσε. "Όμως στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείουμε καμία επιλογή για να σωθούν ζωές. Το καθεστώς Ασσαντ δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας, ή να υπολογίσει λάθως το πως θα αντιδράσουμε στην όποια χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων κατά του λαού της Συρίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v