Θρίλερ με το δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Ομπάμα - Μπένερ. Απομένουν 17 ημέρες για την αυτόματη εφαρμογή μέτρων 600 δισ. δολ. Οι κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών και ο κίνδυνος ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

Θρίλερ με το δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού έχουν περιέλθει σε τέλμα. Μόλις 17 ημέρες απομένουν μέχρι την αυτόματη εφαρμογή μέτρων ύψους 600 δισ. δολ. που θα φρενάρουν τις ΗΠΑ και – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – θα οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία και το διχασμένο Κογκρέσο αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών Τζον Μπένερ είχαν χθες μία «ειλικρινή» συζήτηση στο Λευκό Οίκο που διήρκησε περίπου 50 λεπτά, αλλά δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν μετά το πέρας της συνάντησης ότι οι γραμμές επικοινωνίας παραμένουν ανοικτές.

Πριν από τη συνάντηση, ο Μπένερ επέκρινε δριμύτατα τον Αμερικανό πρόεδρο που διακυβεύει θέσεις εργασίας επιμένοντας στην αύξηση της φορολογίας για το 2% των ανώτερων εισοδημάτων.

«Δεν έχουμε δει από τους Ρεπουμπλικάνους καμία κίνηση ως προς το θεμελιώδες ζήζτημα της φορολόγησης του 2%. Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζεται να δεχθούν το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν για το 2%» απάντησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα προέβη σε ένα συμβιβασμό. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία και πως είναι διατεθειμένες να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές των δημοσίων δαπανών για να το πετύχει. «Είμαι διατεθειμένος να κάνω περισσότερες περικοπές στις δαπάνες. Χρειάζεται όμως, επίσης να συνοδεύονται από λίγα περισσότερα έσοδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v