Μετοχές: Oι 40 top επιλογές από την Ευρώπη

Γιατί οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου έχουν το προβάδισμα το 2013. Οι μετοχές με περισσότερες από 15 "ψήφους εμπιστοσύνης" από αναλυτές. Οι χώρες που έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η κλαδική διασπορά κινδύνου.

Μετοχές: Oι 40 top επιλογές από την Ευρώπη
Ευρώπη προτείνει η πλειονότητα των αναλυτών, παρά το ράλι που πραγματοποιήθηκε το 2012. Η επιλογή γίνεται δεδομένης της εκτίμησης ότι το ρίσκο δείχνει να μετατοπίζεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση όσον αφορά τη διαδικασία της προσαρμογής. Αντίθετα, τα δημοσιονομικά εμπόδια αυξάνονται στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Για την επιλογή των κορυφαίων και για να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των επενδυτικών οίκων, παρουσιάζονται τίτλοι με περισσότερες από 15 συνολικά θετικές συστάσεις, που παράλληλα έχουν δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) χαμηλότερο του 15 και θετικό περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο.

Οι προτάσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο διότι προέρχονται από κορυφαία τμήματα ανάλυσης. Ο μέσος όρος της απόδοσης των τίτλων που συνοδεύονται από θετικές συστάσεις είθισται να ξεπερνά σε απόδοση τους δείκτες αναφοράς. Αυτό έγινε και φέτος. Οι επιλογές που είχαν παρουσιαστεί στα τέλη του 2011 ξεπέρασαν την αγορά.


Λίγοι και... καλοί

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, τα παραπάνω κριτήρια τα καλύπτουν 40 τίτλοι έναντι 76 το 2012. Από αυτούς, οι 5 προέρχονται από τη Γερμανία, οι 9 από τη Βρετανία, οι 6 από τη Γαλλία, οι 7 από την Ελβετία και οι 6 από την Ισπανία. Με 5 τίτλους συμμετέχει η Ιταλία, με 4 η Ολλανδία και με 1 η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Απουσιάζει η ελληνική αγορά, αφού καμία μετοχή της δεν μπόρεσε να μπει στη λίστα με τους επιλεγμένους τίτλους. Ο ΟΤΕ είναι θεωρητικά η top επιλογή για το επόμενο έτος με 8 θετικές ψήφους.

Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι, πέραν της διασποράς του κινδύνου μεταξύ των χωρών, στο δείγμα συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί κλάδοι της οικονομίας, διαφοροποιώντας τον κίνδυνο και κλαδικά. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι η συνέχιση της αποστροφής των αναλυτών στις τραπεζικές αξίες: πέρυσι στις 76 επιλογές μόλις 2 ήταν τραπεζικές, ενώ φέτος από τις 61 οι τράπεζες είναι 3: η UBS, η HSBC και η BNP Paribas.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το απόλυτο top pick της γερμανικής αγοράς μετοχών για το 2013 είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οχημάτων στον κόσμο. Η μετοχή της ήταν το top pick και το 2012 και η απόδοσή της λίγο πριν από το τέλος του έτους είναι 48%, συνεπώς η μετοχή απέδωσε πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Με 22 θετικές συστάσεις, η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο της είναι τα 182 ευρώ και το περιθώριο ανόδου της τάξεως του 6%. Ωστόσο, σωρευτικά την τελευταία πενταετία η απόδοσή είναι 150%.

Δεύτερη επιλογή εμφανίζεται ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz, όπως και πέρσι, με 21 θετικές συστάσεις. Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή φτάνει στα 107,5 ευρώ και το περιθώριο ανόδου στο 3%, ενώ οι δείκτες αποτίμησής της είναι χαμηλοί. Οι αποδόσεις της Allianz στο ταμπλό φέτος είναι 41%. Με 21 θετικές συστάσεις ωστόσο βρίσκονται και οι τίτλοι της Linde και της SAP. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 147 ευρώ, με περιθώριο ανόδου της τάξεως του 10%.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Με 9 επιλογές από τις 40, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Πρώτη είναι η μετοχή της ENSCO. Προτείνεται από 26 τμήματα ανάλυσης και δεν έχει καμία αρνητική σύσταση. Η μέση τιμή-στόχος τίθεται στις 41,6 λίρες ανά μετοχή, ενώ το περιθώριο ανόδου κυμαίνεται στο 14%. Το 2012 η απόδοσή της είναι 21%.

Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αναλυτών βρίσκεται και η μετοχή της Rio Tinto, με 23 αναλυτές να προτείνουν "αγορά" ή "υπεραπόδοση". Η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στις 37,9 λίρες και το περιθώριο ανόδου είναι 6%, από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. Για το 2012, η απόδοσή της ήταν 14%.

Η Diageo, κορυφαίος διανομέας και εμφιαλωτής αλκοολούχων ποτών, με 22 συστάσεις εισέρχεται δυναμικά στις top θέσεις. Η απόδοσή της το 2012 είναι +30%. Με 22 θετικές συστάσεις είναι και η Shire, εξειδικευμένη φαρμακευτική εταιρεία, με τιμή-στόχο τις 21,8 λίρες και αρνητική απόδοση 14% για φέτος. Τέλος, h HSBC και h BP έχουν 19 συστάσεις και περιθώρια 4% και 15% αντίστοιχα.


ΓΑΛΛΙΑ 

Η top επιλογή από τη Γαλλία είναι η μετοχή της Louis Vuitton (LVMH) και ακολουθούν ο κατασκευαστικός όμιλος Vinci και η φαρμακευτική Sanofi. Για τoν όμιλο πολυτελών ειδών 23 επενδυτικοί οίκοι διάκεινται θετικά και κανένας δεν εμφανίζεται αρνητικός. Για τον τίτλο της LVMH, που το 2012 εμφάνισε άνοδο 26%, η αύξηση στα EPS του 2013 προβλέπεται στο 11%, ενώ η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 149 ευρώ και το περιθώριο ανόδου υπολογίζεται στο 8%. Όσον αφορά τους δείκτες αποτίμησής της για το 2012, σε όρους P/E διαμορφώνεται στις 17,3 φορές, πολύ ανώτερα από τον μέσο όρο του κλάδου.

Η Vinci με 20 θετικές συστάσεις εμφανίζει μέση τιμή-στόχο στα 44 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για το 2012 η απόδοσή της είναι 7%. Για τη Sanofi, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 77 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 7%. Για την BNP Paribas η μέση τιμή-στόχος είναι τα 48 ευρώ, ενώ η απόδοσή της το 2012 είναι +45%.


ΕΛΒΕΤΙΑ

Από την ελβετική αγορά, οι κορυφαίες επιλογές είναι η Transocean, η Roche, η UBS και η ΑΒΒ. Η τελευταία αποτέλεσε την top επιλογή του 2012 και επιχειρεί στον κλάδο των βιομηχανικών αγαθών, ενώ οι άλλες επιλογές είναι μάλλον γνωστές, με τη Roche στον κλάδο των φαρμάκων, την Transocean στον κλάδο των υπεράκτιων γεωτρήσεων πετρελαίου και τη UBS στην τραπεζική.

Οι θετικές συστάσεις για τις τέσσερις αυτές μετοχές ξεπερνούν τις 20. Ειδικά για την Transocean τα περιθώρια είναι 30%, για την ΑΒΒ 3%, για τη Roche 9% και 7% για τη UBS. Η τελευταία αποτιμάται με 13 φορές τα κέρδη του 2013, ενώ όσον αφορά τις αποδόσεις για φέτος, είναι +18%, +7%, +17% και +36% αντίστοιχα.


Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η μεγάλη διασπορά των κλάδων, αλλά και των χωρών που παρατηρείται σε σχέση με πέρσι από τις επιλογές της υπόλοιπης Ευρώπης. Εταιρείες κατασκευών, ενέργειας, αεροναυπηγικής αλλά και μεταφορών συμμετέχουν στις 9 επιλογές.

Στην πρώτη θέση και μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές επιλογή για το 2013 είναι μία ιταλική εταιρεία του πετρελαϊκού χώρου, η ENI, με 20 θετικές συστάσεις. Το περιθώριο ανόδου της είναι 10%, ενώ το 2012 η απόδοση της στο ταμπλό ήταν σχετικά χαμηλή, +14%.

Στη δεύτερη θέση στα ευρωπαϊκά top picks εμφανίζεται μία εταιρεία με έδρα την Ισπανία, η Ferrovial, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταφορών και των τρένων, με περιθώριο ανόδου 12% και απόδοση 20% φέτος. Κορυφαία επιλογή από την ολλανδική αγορά είναι η EADS με 18 θετικές συστάσεις και περιθώριο ανόδου 17%.

Η μοναδική επιλογή από την Ιρλανδία είναι και φέτος η Ryanair Holdings, η αεροπορική low cost εταιρεία, με 16 θετικές συστάσεις. Το περιθώριο ανόδου της είναι 7%, ενώ η απόδοσή της φέτος στο ταμπλό είναι 41%. Τέλος, από την Πορτογαλία συμμετέχει με 17 θετικές συστάσεις η Galp Energia, εταιρεία του χώρου της ενέργειας, με περιθώριο ανόδου 31% και μεταβολή μόλις 3% στο ταμπλό το 2012.


* Ο αναλυτικός πίνακας με τα ευρωπαϊκά top picks για το 2013 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v