Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Υποβάθμιση από την S&P

Το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, αλλά τα δύσκολα έχουν περάσει, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ.Κλ. Γιούνκερ. Στην ίδια γραμμή και ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ Β. Σιαρλή.

Κύπρος: Υποβάθμιση από την S&P
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε "CCC+" προχώρησε η S&P, τονίζοντας ότι οι χρηματοοικονομικές πιέσεις έχουν ενταθεί και οι όροι του πακέτου βοήθειας παραμένουν ασαφείς.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο βρίσκονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο "κουρέματος" του χρέους της χώρας με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ να εκφράζει την αντίθεσή του, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας.

Αναλυτικότερα, το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, αλλά τα δύσκολα έχουν περάσει, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ.Κλ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο, μεταδίδει το Reuters.

O ίδιος πρόσθεσε ότι το "κούρεμα" χρεών δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα για την Κύπρο καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε την αξιοπιστία της ευρωζώνης σε κίνδυνο.

Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Β. Σιαρλή, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα "κουρέματος" του κυπριακού χρέους και ότι δεν τέθηκε ποτέ ως αίτημα από το ΔΝΤ.

Την Πέμπτη είχαν κυκλοφορήσει γερμανικά δημοσιεύματα, τα οποία ανέφεραν ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει κούρεμα των κυπριακών ομολόγων ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε ένα κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Handelsblatt, το ΔΝΤ εμφανίζεται να πιέζει προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου να γίνει με χρηματοδότηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε., του ESM, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα να μη φορτωθεί υπέρμετρα το κρατικό χρέος της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το "κούρεμα" απάντησε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε να γυρίσει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

"Η χρηματοοικονομική κατάσταση θα εξεταστεί τον Ιανουάριο και όλες οι επιλογές θα πρέπει να ελεγχθούν", δήλωσε ο Σ. Σάιμπερτ.

"Είναι σαφές ότι η διαχειρισιμότητα του χρέους μιας χώρας που λαμβάνει βοήθεια είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας. Χρειάζεται να συζητήσουμε πώς θα φτάσει το χρέος σε αυτά τα επίπεδα. Υπάρχουν αρκετές επιλογές", πρόσθεσε ο ίδιος.

Χριστόφιας: Η Κύπρος δεν θα δεχθεί "κούρεμα"

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί "κούρεμα" του δημόσιου χρέους, μεταδίδει το stockwatch.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Σ. Σταυριανάκου» της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα, και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ανάγκη κουρέματος του κυπριακού χρέους, ο πρόεδρος ανέφερε ότι "για να γίνει κούρεμα χρειάζεται η συγκατάθεση και των 27".

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι "η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιο πράγμα".

IIF: Ούτε να το σκέφτεστε!

Αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε η πιθανότητα "κουρέματος" του κυπριακού χρέους εξέδωσε το Institute of International Finance.

Ο διεθνής οργανισμός, στον οποίο ανήκουν μεγάλες διεθνείς και κυπριακές τράπεζες, σημειώνει ότι πιθανό "κούρεμα" θα έπληττε τις κυπριακές τράπεζες που έχουν μεγάλο μέρος του κρατικού χρέους και θα αύξανε το κόστος δανεισμού για ολόκληρη της ευρωζώνη.

"Οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν μεγάλες και η θεραπεία ίσως αποδειχθεί χειρότερη από την ασθένεια", ανέφερε στο Bloomberg ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Hung Tran, μεταδίδει το Stockwatch.

Αντιδρώντας στα ανώνυμα σενάρια που δημοσίευσε η Sueddeutsche Zeitung για "κούρεμα" του κυπριακού χρέους, ο κ. Tran είπε ότι "αν οι ηγέτες συμφωνούσαν σε κυπριακό PSI (κούρεμα των πιστώσεων που παραχώρησαν ιδιώτες πιστωτές) θα μείωναν τη δική τους αξιοπιστία και θα αύξαναν τον πιστωτικό κίνδυνο των άλλων προγραμμάτων στήριξης".

Κύπρος: Υποβάθμιση από την S&P σε "CCC+"

H S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "CCC+" και "C" αντίστοιχα από "B", με το outlook να παραμένει αρνητικό.

H πιστοληπτική αξία της Κύπρου έχει υποχωρήσει σημαντικά από την τελευταία υποβάθμιση στις 17 Οκτωβρίου 2012 καθώς οι χρηματοοικονομικές πιέσεις έχουν ενταθεί και η αβεβαιότητα για τους όρους της βοήθειας παράμενει, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Με δεδομένες τις περιορισμένες επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για αθέτηση πληρωμών είναι σημαντικός και αυξανόμενος, εκτιμά η S&P.

Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 33% να σημειωθεί νέα υποβάθμιση της Κύπρου το νέο έτος.

Η υποβάθμιση θα μπορούσε να συμβεί αν απομακρυνόταν το ενδεχόμενο ξένης βοήθειας ή εάν η κυβέρνηση δεν μπορούσε να εφαρμόσει ό,τι συμφωνηθεί με την τρόικα, αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v