Μόντι: Ανοικτός να αναλάβει ξανά πρωθυπουργός

Δεν μπορώ να δεχθώ την προσφορά του Μπερλουσκόνι να ηγηθώ της κεντροδεξιάς στις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε ο Μόντι. Εμφανίστηκε ανοικτός να ηγηθεί δυνάμεων που θα στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις.

Μόντι: Ανοικτός να αναλάβει ξανά πρωθυπουργός
Δεν μπορώ να δεχθώ την προσφορά του Μπερλουσκόνι να ηγηθώ της κεντροδεξιάς στις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε ο Μάριο Μόντι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μόντι, που υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή, ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει τώρα σε καμία πολιτική κίνηση και πως το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην τήρηση των πολιτικών και όχι στα πρόσωπα.

Ωστόσο, σημείωσε πως αν κάποια πολιτική δύναμη ή συνασπισμός προσφέρει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα το οποίο θα υποστηρίζει και ο ίδιος, τότε «είμαι έτοιμος να προσφέρω την ενθάρρυνση, τη συμβουλή και, αν είναι απαραίτητο, την ηγεσία μου».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμος να αναλάβει και πάλι καθήκοντα πρωθυπουργού, δήλωσε πως «αν μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη μου ζητήσει να είμαι υποψήφιός της για την πρωθυπουργία, θα το εξετάσω».

Ο Μόντι εξέφρασε την ελπίδα του η επόμενη κυβέρνηση να έχει επαρκή πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ δήλωσε πως θεωρεί ότι ο κλασικός διαχωρισμός αριστεράς-δεξιάς δεν είναι πλέον αρκετός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ιταλίας.

Ο ίδιος τόνισε πως η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας δεν θα πρέπει να χαραμίσει τις θυσίες που έχουν γίνει τον περασμένο χρόνο, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της Ε.Ε. να εμπλακεί ενεργά στην Ευρώπη και να έχει αξιοπιστία για να το πράξει αυτό.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως η Ιταλία πρέπει να αποφύγει τα επικίνδυνα και απατηλά πισωγυρίσματα. «Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι αδύνατον να καταργηθεί. Μετά από έναν χρόνο θα τον επιβάλλαμε, αναγκαστικά διπλάσιο», τόνισε.

«Η Ιταλία ξεπέρασε μια δραματική κατάσταση. Σήμερα είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις δυσκολίες εκείνων των στιγμών. Μέσα σε έναν χρόνο, πιστεύω, οι πολίτες της μπορούν και πάλι να βαδίζουν με ψηλά το κεφάλι και καταφέραμε να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση χωρίς να προσφύγουμε σε έκτακτη βοήθεια από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ», δήλωσε.

Μιλώντας αργότερα στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RAI, ο Μόντι είπε ότι γνωρίζει πως η προθυμία του να παίξει ενεργό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές της Ιταλίας είναι μια ριψοκίνδυνη υπόθεση.

Όπως επισήμανε, η επιλογή του να παρουσιάσει μια πολιτική ατζέντα και πιθανώς να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία μιας πολιτικής δύναμης που θα υιοθετήσει την ατζέντα αυτή, «ενέχει πολλά ρίσκα και υψηλή πιθανότητα αποτυχίας».

Ο ίδιος σημείωσε πως γνωρίζει πως αν παρέμενε εκτός εκλογών θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει πρόεδρος, όμως επιθυμεί να κάνει μεγαλύτερη διαφορά στις ζωές των Ιταλών από όσο θα μπορούσε αν ήταν πρόεδρος της χώρας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v