Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση και στη φιλανθρωπία

Οι μεγάλες φιλανθρωπικές δωρές - άνω του $1 εκατ. - συρρικνώνονται εδώ και 5 χρόνια και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000. Τι δείχνει η Million Dollars List. Ο αντίκτυπος της λιτότητας σε δωρέες και χορηγίες.

Κρίση και στη φιλανθρωπία
Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν διεθνώς οι φιλανθρωπικές οργανώσεις καθώς καταγράφεται δραστική συρρίκνωση των δωρεών. Και μάλιστα σε μία περίοδο, όπου η ζήτηση για τις υπηρεσίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Οι ατομικές εισφορές, που είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, συρρικνώθηκαν σε πολλές δυτικές χώρες. Παράλληλα οι μεγάλες δωρεές από πλούσιους φιλάνθρωπους, πήραν την κατιούσα μετά την χρηματοοικονομική κρίση και δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Η γνωστή Million Dollar List στις ΗΠΑ, που συλλέγει πληροφορίες για δωρεές που ξεπερνούν το 1 εκατ. δολ., αποκαλύπτει ότι οι μεγάλες φιλανθρωπικές δωρεές μειώνονται εδώ και 5 συναπτά έτη, από συνολικά 43 δισ. δολ το 2007 στα 11 δισ. δολ. φέτος, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη για πολλούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς» δηλώνει η Μελίσα Μπέρμαν, πρόεδρος της Rockefeller Philanthropy Advisors.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, όπου οι μεγάλες δωρεές (άνω του 1 εκατ. στερλινών) μειώθηκαν κατά 15% σε πραγματικούς όρους την περίοδο 2011-2012 στα 9,3 δις. στερλίνες, που είναι και η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 8 ετών.

Σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος της πολιτικής λιτότητας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς ψαλιδίζει και την κρατική στήριξη διεθνών οργανισμών με κοινωνικό έργο. Η Unicef εκτιμά ότι τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 7% στα 3,4 δισ. δολ. το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v