ΗΠΑ: Προς έναρξη εμπορικών συνομιλιών με ΕΕ

Οι ΗΠΑ μελετούν την έναρξη συνομιλιών με την ΕΕ. Στόχος μια εμπορική συμφωνία για το άνοιγμα των προστατευόμενων γεωργικών αγορών της Ευρώπης η αξία της οποίας μπορεί να φτάσει τα 700 δισ. ευρώ.

ΗΠΑ: Προς έναρξη εμπορικών συνομιλιών με ΕΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν την έναρξη συνομιλιών για μια υπερατλαντική εμπορική συμφωνία που θα έχει ως στόχο το άνοιγμα των προστατευόμενων γεωργικών αγορών της Ευρώπης, την κατάργηση των δασμών και την μείωση των ρυθμίσεων οι οποίες περιορίζουν τις εμπορικές και άλλες διασυνοριακές επενδύσεις.

Αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα είναι μια από τις πλέον περίπλοκες και φιλόδοξες στην ιστορία, καθώς θα καλύπτει την οικονομική σχέση των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη – που αποτιμάται πλέον στα 700 δισ. ευρώ σε ετήσιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βιάζονται, σύμφωνα με την WSJ, να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, καθώς τις θεωρούν απαραίτητη πηγή ανάπτυξης για την περιοχή, που πλήττεται από την ύφεση.

Η Αμερική είναι το τελευταίο διάστημα πιο «ανοιχτή» στην ιδέα των διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρεί ότι μια δραστική εμπορική συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάκτηση των αγροτικών αγορών της Ευρώπης και πιθανόν να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις στα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, τις οποίες επικρίνουν έντονα οι ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v