Πρόστιμο $1,1 δισ. για την Toyota στις ΗΠΑ

Σε διακανονισμό ύψους $1,1 δισ. κατέληξε η Toyota με τις αμερικανικές αρχές ώστε να διευθετηθούν όλες οι καταγγελίες για θέματα τεχνικής ασφάλειας που πλήττουν την αξιοπιστία της στην αγορά των ΗΠΑ.

Πρόστιμο $1,1 δισ. για την Toyota στις ΗΠΑ
Σε διακανονισμό ύψους 1,1 δισ. δολ. κατέληξε η Toyota με τις αμερικανικές αρχές ώστε να διευθετηθούν όλες οι καταγγελίες για θέματα τεχνικής ασφάλειας που εδώ και τρία χρόνια πλήττουν την αξιοπιστία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην αγορά των ΗΠΑ. Η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική, καθώς πρέπει να πάρει και το πράσινο φως από ομοσπονδιακό δικαστή στην Καλιφόρνια.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία. Η αντίδραση των αγορών όμως, ήταν θετική με τη μετοχή της Toyota να καταγράφει μίνι ράλι έως και 3%, ενώ επενδυτές και αναλυτές επισημαίνουν ότι έστω και έτσι, λήγει μία μεγάλη πηγή αβεβαιότητας για την πορεία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο διακανονισμός αφορά σειρά καταγγελιών από το 2009, όταν αναφέρθηκε ότι ορισμένα οχήματα της Toyοta – εκ των οποίων και το Prius που είναι μεγάλη εμπορική επιτυχία στις ΗΠΑ – ενδέχεται να αυξήσουν ταχύτητα ακόμη και ενάντια στη θέληση του οδηγού. Η Toyota ουδέποτε παραδέχθηκε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το σύστημα ελέγχου του γκαζιού. Ούτε στο πλαίσιο της συμβιβαστικής λύσης παραδέχθηκε ότι υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Συνολικά, ο διακανονισμός αφορά περίπου 16 εκατ. οχήματα Toyota και Lexus που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ την περίοδο 1998-2010. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του διακανονισμού περιλαμβάνονται και αμοιβές συνολικού ύψους 250 εκατ. δολ. σε ιδιοκτήτες οχημάτων Toyota που πούλησαν τα αυτοκίνητά τους σε μειωμένη αξία την περίοδο Σεπτεμβρίου 2009- Δεκεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v