Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία κατά 1,7% δίνει νέα ώθηση στη κυβέρνηση Άμπε να προχωρήσει με τα πολύκροτα σχέδια επιθετικής οικονομικής πολιτικής. Επί τάπητος και η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Ιαπωνία: Βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή
Τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας δίνουν νέα επιχειρήματα στην επιθετική πολιτική που επιδιώκει ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και απειλούν ακόμη και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε το Νοέμβριο κατά 1,7%, ποσοστό τριπλάσιο από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Τον προηγούμενο μήνα, η παραγωγή του ιαπωνικού βιομηχανικού κλάδου είχε αυξηθεί κατά 1,6%. Παράλληλα, ο ΡΜΙ για τον ιαπωνικό μεταποιητικό κλάδο κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τριών ετών.

Ο Σίνζο Άμπε, προεκλογικά τάχθηκε υπέρ της λήψης δραστικών μέτρων ώθησης της οικονομίας και επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Πρότεινε ακόμη και επιβολή αρνητικών επιτοκίων στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ δεν δίστασε να απειλήσει με αλλαγή της νομοθεσίας περί ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οι σχετικές κινήσεις στη νομισματική πολιτική.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή το διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μασάακι Σιρακάβα και οι δύο άνδρες δήλωσαν να προχωρήσουν σε νέες συναντήσεις με βασικό θέμα συζήτησης το συντονισμό πολιτικής.

Η επιθετική στάση της συντηρητικής παράταξης του Άμπε έχει πάντως την στήριξη της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιαπωνίας, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στηρίζουν τη συντηρητική κυβέρνηση. Αντίστοιχη και η άποψη της αγοράς με το δείκτη Nikkei να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v