ΗΠΑ: Οι καλύτερες και οι χειρότερες αποδόσεις

Από τα κέρδη 105% της Bank of America στις ζημίες 70% της Knight Capital Group. Η Wall Street προσέφερε και το 2012 συγκινήσεις και το CNBC καταγράφει τα καλύτερα και τα χειρότερα στοιχήματα της χρονιάς.

ΗΠΑ: Οι καλύτερες και οι χειρότερες αποδόσεις
Από τα κέρδη 105% της Bank of America στις ζημίες 70% της Knight Capital Group. Η Wall Street προσέφερε και το 2012 συγκινήσεις και το CNBC καταγράφει τα καλύτερα και τα χειρότερα στοιχήματα της χρονιάς.


ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Facebook
Μεταβολή: Πτώση 27%

Ένα τεχνικό πρόβλημα την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Nasdaq αποδείχθηκε προφητικό για το περισσότερο αναμενόμενο IPO των τελευταίων χρόνων. Οι μετοχές ξεκίνησαν στα 38 δολάρια και έπεσαν έως και τα 17 δολάρια τους επόμενους μήνες. Ερωτήματα προέκυψαν αναφορικά με το εάν ο γίγαντας των social media μπορεί να φέρει έσοδα. Η καλή πορεία της εταιρείας και κινήσεις με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση της Instagram που εξαγοράστηκε από τον όμιλο βοήθησαν ώστε να μετριαστούν οι ζημίες.


J.C. Penney
Μεταβολή: Πτώση 43%

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του CEO Ron Johnson, μάγου του μάρκετινγκ την περίοδο όπου ήταν στην Apple, η μετοχής της εταιρείας λιανεμπορίου έπεσε από τα υψηλά των 43 δολαρίων τον Φεβρουάριο στα 20 δολάρια στα μέσα Δεκέμβρη. Οι μεγάλες ελπίδες για αντιστροφή της πορείας σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο δεν ευοδώθηκαν. Ανταγωνιστές, πάντως, όπως οι Macy's, Nordstrom και Saks είδαν τις μετοχές τους να ολοκληρώνουν τη χρονιά με θετικό πρόσημο.


Hewlett-Packard
Μεταβολή: Πτώση 44%

Από τα υψηλά των 30 δολαρίων τον Φεβρουάριο, οι μετοχές βούτηξαν εξαιτίας των προβλημάτων στην αγορά PC και της ανακοίνωσης τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία θα γράψει υποαξία 8 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Autonomy. Η Hewlett-Packard ισχυρίστηκε μάλιστα ότι παραπλανήθηκε στη συγκεκριμένη εξαγορά ύψους 11 δισ. δολαρίων. Επενδυτές πιστεύουν ότι η εταιρεία θα είχε μεγαλύτερη αξία αν έσπαγε στα δύο - λίγοι πιστεύουν ότι ο CEO Meg Whitman θα ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι.


Best Buy
Μεταβολή: Πτώση 48%

Κοιτώντας τη μετοχή της Best Buy τον Δεκέμβριο (11,5 δολάρια), είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έδειχνε έτοιμη να χτυπήσει τα 30 δολάρια τον Μάρτιο. Διάφοροι λόγοι ευθύνονται για τη βουτιά: από τις ζημίες του τρίτου τριμήνου και τη μείωση του cash flow, ως τον αυξημένο ανταγωνισμό από την Amazon. Ο ιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της Best Buy, Richard Schultze, φέρεται να προσπάθησε να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο, αλλά αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικά εμπόδια, γεγονός που προκαλεί περισσότερη αβεβαιότητα για τις μετοχές της.


Knight Capital Group
Μεταβολή: Πτώση 70%

Ως την 1η Αυγούστου, η Knight Capital Group πήγαινε καλά, κι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους market makers της Wall Street, ένας ενδιάμεσος που εκτελούσε συναλλαγές για τους πελάτες του, κάτι παρόμοιο με την E*Trade Financial. Ένα όμως λάθος σε συναλλαγή κόντεψε να την οδηγήσει σε λουκέτο και έστειλε τη μετοχή 60% χαμηλότερα. Η εταιρεία βρέθηκε να χάνει περισσότερα από 440 εκατ. δολάρια εκείνη τη μέρα, ποσό μεγαλύτερο από τα έσοδα δευτέρου τριμήνου. Στα μέσα Δεκέμβρη συμφωνήθηκε η εξαγορά της από την Getco στο ένα τρίτο της αξίας που είχε στις αρχές του χρόνου.


ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Yahoo
Μεταβολή: Άνοδος 21%

Με τη Marissa Meyer επικεφαλής, μια νέα CEO με παρελθόν την Google, η Yahoo είδε τη μετοχή της να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας. Ορισμένοι αναρωτιούνται αν αυτή η άνοδος δικαιολογείται, αλλά μέχρι τώρα η Meyer αύξησε τις δαπάνες για διαφήμιση και έκλεισε γρήγορα τη συμφωνία για την εξαγορά της Alibaba έναντι 8 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα βελτίωσε το ηθικό των στελεχών του ομίλου. Μέχρι τώρα η Wall Street δείχνει πρόθυμη να δώσει στη Meyer το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.


Apple
Μεταβολή: Άνοδος 29%

Για καμία μετοχή δεν έγινε τόση κουβέντα το 2012 όση γι' αυτήν της Apple. Οι μετοχές χτύπησαν το ρεκόρ των 705 δολαρίων τον Σεπτέμβριο καθώς η εταιρεία λάνσαρε τα νέα iPhone 5 και iPad Mini εκτοξεύοντας τις προσδοκίες. Παρότι η μετοχή εσχάτως είχε σημαντικές απώλειες και έπεσε κάτω από τα 500 δολάρια στα μέσα Δεκεμβρίου, είναι σχεδόν 30% υψηλότερα έναντι των αρχών της χρονιάς. Ενώ πολλοί αναλυτές την έχουν υποβαθμίσει, οι επενδυτές αναρωτιούνται γι' αυτήν την επιλογή. Υπάρχει η έκθεση στην κινεζική αγορά αλλά και η φήμη για Apple TV.


Home Depot
Μεταβολή: Άνοδος 47%

Η άνοδος στις τιμές της κτηματαγοράς, η μεγαλύτερη από το 2006, και οι προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή από τον τυφώνα Sandy έδωσαν ώθηση στις τιμές των μετοχών της εταιρείας. Σε αυτό συνέβαλαν και τα κέρδη που παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο, καθώς ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο λιανέμπορος παράλληλα αύξησε την πρόβλεψη για τα κέρδη της χρονιάς στα 3,03 δολάρια ανά μετοχή και έκανε γνωστό ότι θα επαναγοράσει επιπλέον 700 εκατ. μετοχές που βρίσκονται σε διασπορά το τέταρτο τρίμηνο.


American International Group (ΑIG)
Μεταβολή: Άνοδος 52%

Η εταιρεία βρέθηκε στα πρόθυρα του λουκέτου και χρειάστηκε η διάσωση από το κράτος. Το 2012, όμως, αποδείχθηκε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς. Το υπουργείο Οικονομικών επωφελήθηκε από τη συμμετοχή του στην εταιρεία και η ίδια η επιχείρηση πούλησε τη συμμετοχή της στην AIA (ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ) στο πλαίσιο πωλήσεων ενεργητικού συνολικού ύψους 65 δισ. δολαρίων. Ο CEO Bob Benmosche, έχοντας εξασφαλίσει ρευστό, επαναγόρασε περισσότερες μετοχές. Η εταιρεία οδεύει σε κερδοφορία και ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να δώσει και μέρισμα το 2013.


Bank of America
Μεταβολή: Άνοδος 105% 

Οι μετοχές της τράπεζας είναι σε διαρκή άνοδο τους τελευταίους 11 μήνες και τον Δεκέμβριο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ επωφελήθηκε από την αύξηση στις χορηγήσεις αλλά και από τις κινήσεις του CEO Brian Moynihan, που έδωσε ώθηση στο core business της τράπεζας και παράλληλα μείωσε το προσωπικό ώστε να τονωθεί η κερδοφορία. Η Bank of America τελεί υπό διαπραγμάτευση με σημαντικό discount έναντι του σημερινού book value και χαμηλότερα από άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v