Αδιέξοδο στο παρά πέντε για δημοσιονομικό γκρεμό

Λίγες ώρες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία. Διαφωνούν ακόμη σε πολλά οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικάνοι. Η συνέντευξη του Μπαράκ Ομπάμα που ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αναλαμβάνει ρόλο ο Τζο Μπάιντεν.

Αδιέξοδο στο παρά πέντε για δημοσιονομικό γκρεμό
Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρις ότου εκπνεύσει η προθεσμία για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ αλλά και για την αποτροπή της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Ο επικεφαλής των δημοκρατικών γερουσιαστών Harry Reid ανέβαλε την τελική ψηφοφορία -για ένα σχέδιο που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί- για σήμερα Δευτέρα, δίνοντας δραματικό χαρακτήρα στην όλη διαδικασία, ενώ οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικάνοι παλεύουν να βρουν κοινή γραμμή με πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και συνεχείς συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών. Ακόμη και εάν βρεθεί πρόταση που θα πάρει το πράσινο φως από τη Γερουσία, θα πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη για να υπάρξει και το πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία.

Οι δύο πλευρές φαίνεται πως δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. «Δεν είναι ένα το θέμα» που χωρίζει τις δύο παρατάξεις, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μitch McConell, καλώντας παράλληλα τον αντιπρόεδρο Jo Biden να αναλάβει ρόλο στην αντιμετώπιση του αδιεξόδου.

«Υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές», δήλωσε και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Harry Reid, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχει χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρόεδρος Barack Obama δήλωσε αισιόδοξος ότι το Κογκρέσο θα αποτρέψει την αυτόματη επιβολή των μέτρων προσαρμογής ύψους 600 δισ. δολ. Επιτέθηκε, όμως, σκληρά στους ρεπουμπλικάνους λέγοντας ότι προτεραιότητά τους είναι να προστατεύσουν τα εισοδήματα των πλουσίων».

«Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι η βασική τους προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουν ότι αντιμετωπίζουν το έλλειμμα με σοβαρό τρόπο, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να εξασφαλίσουν ότι θα προασπιστούν τις φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους» δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press προκαλώντας την οργή των ρεπουμπλικάνων.

«Τα σχόλια του προέδρου είναι ειρωνικά, δεδομένου ότι το θέμα που συναντούσαμε συνέχεια στις διαπραγματεύσεις ήταν η απροθυμία του να συμφωνήσει σε οτιδήποτε θα τον έφερνε σε σύγκρουση με το ίδιο του το κόμμα» δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ρεπουμπλικάνων Τζον Μπένερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v