Obama: Υπάρχουν ακόμα εμπόδια για συμφωνία

H συμφωνία για το δημοσιονομικό γκρεμό είναι "στον ορίζοντα" αλλά υπάρχουν ακόμα εμπόδια, δήλωσε ο B. Obama. Συμφωνήσαμε στο σκέλος των φόρων, λέει ο McConnell. Πιθανή η σταδιακή εφαρμογή. Η νέα συμβιβαστική πρόταση. 

Obama: Υπάρχουν ακόμα εμπόδια για συμφωνία
Η επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό γκρεμό είναι εφικτή, αλλά υπάρχουν ακόμα εμπόδια, δήλωσε σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.

Η επιβεβαίωση αργότερα εντός της ημέρας της επίτευξης συμφωνίας στο φορολογικό σκέλος, από τον ρεπουμπλικανό επικεφαλής της γερουσίας Mitch McConnell ενέτεινε την αισιοδοξία στις αγορές.

"Σήμερα, φαίνεται ότι είναι εφικτή μια συμφωνία για την αποτροπή των φορολογικών αυξήσεων τη νέα χρονιά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα" ανέφερε ο κ. Οbama. "Υπάρχουν ακόμα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, είμαστε αισιόδοξοι ότι το Κογκρέσο μπορεί να το επιτύχει, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμα" πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το σχέδιο για το χρέος θα πρέπει να διασφαλίζει τη μεσαία τάξη από τις αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος, να επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις ανανεώσιμης ενέργειας και τα προνόμια ασφάλισης για τους ανέργους.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα προτιμούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα του χρέους με μια "μεγάλη συμφωνία" με τους ρεπουμπλικάνους, αλλά πρόσθεσε ότι ίσως είναι δυνατή μια σταδιακή αντιμετώπιση.

Οι επικεφαλής των δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ήλπιζαν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία την Κυριακή, αλλά ο ηγέτης των δημοκρατικών στη Γερουσία, Harry Reid, ανέβαλε την τελική ψηφοφορία για σήμερα Δευτέρα. 

Ως τώρα το βασικό σημείο διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ήταν το όριο στα εισοδήματα που θα επιβαρυνθούν με αύξηση φόρων. Αρχικά ο πρόεδρος Obama ήθελε να επεκταθούν οι φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες με εισόδημα ως 250.000 δολάρια, ενώ οι ρεπουμπλικάνοι επιθυμούσαν το όριο να τοποθετηθεί στα 450.000 δολάρια.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η νέα πρόταση θα στοχεύει σε έσοδα 600 δισ. τα επόμενα 10 χρόνια, μέσω της αύξησης φόρων για τα ατομικά εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων και για τα οικογενειακά εισοδήματα άνω των 450.000 δολαρίων.

Παράλληλα, θα επεκτείνει για ένα χρόνο τα προνόμια ασφάλισης για τους ανέργους, θα επεκτείνει τις ελαφρύνσεις στην έρευνα και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και θα αναβάλλει τις περικοπές στις δαπάνες.

Mε βάση την ίδια πηγή, υπάρχουν διαφωνίες για το διάστημα αναβολής των αυτόματων περικοπών.

O κ. Reid δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου έχουν ακόμα πολλές διαφορές να γεφυρώσουν για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού".

"Οι συζητήσεις συνεχίζονται για ένα σχέδιο προστασίας των οικογενειών της μεσαίας τάξης από αυξήσεις στους φόρους που θα ενεργοποιηθούν αύριο. Υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία παραμένουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται" σημείωσε ο κ. Reid.

"Πραγματικά δεν μας μένει πολύς χρόνος. Οι Αμερικανοί απειλούνται με αύξηση φόρων σε μερικές ώρες" πρόσθεσε.

Νωρίτερα, στελέχη του κόμματος των ρεπουμπλικάνων μετέφεραν κλίμα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία προτού λήξει η προθεσμία.

Ο γερουσιαστής Jon Kyl, δήλωσε ότι έχει καταγραφεί "σημαντική πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις.

"Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά, πολύ καλά" δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Bob Corker.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v