Moody΄s: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την αξιολόγηση

Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν για να διασώσουν την άριστη βαθμολογία (Αaa) που σήμερα βρίσκεται υπό negative outlook, σημειώνει η Moody’s. Τι εκτιμά η S&P.

Moody΄s: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την αξιολόγηση
Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν για να διασώσουν την άριστη βαθμολογία (Αaa), που σήμερα βρίσκεται υπό negative outlook, σημειώνει η Moody’s.

Η συμφωνία που πέρασε την τελευταία στιγμή για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού ξεκαθαρίζει την εικόνα αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο επίπεδο ελλείμματος και χρέους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Όμως, προσθέτει, δεν προσφέρει τη βάση για βελτίωση των δεικτών χρέους της κυβέρνησης, που θα είχε νόημα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

«Η στάση μας αναφορικά με την αξιολόγηση του χρέους είναι να περιμένουμε και να δούμε τους επόμενους μήνες το αποτέλεσμα όλων όσα συμβαίνουν, πριν αποφασίσουμε για το outlook ή την ίδια την αξιολόγηση του χρέους της χώρας», σημειώνει ο Steven Hess, επικεφαλής του τομέα ανάλυσης τους χρέους των ΗΠΑ.

Η μείωση των ελλειμμάτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι απαραίτητη για να επιστρέψει το outlook του χρέους από αρνητικό σε σταθερό, προσθέτει η Moody’s, η οποία όρισε το αρνητικό outlook στις 3 Αυγούστου. 

H S&P ήταν ο πρώτος οίκος που υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ από την άριστη βαθμολογία. Η Moody’s αλλά και η Fitch έχουν υιοθετήσει μια στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας», σημειώνει το Reuters.

Η Moody’s εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αύξηση της οροφής χρέους. Συμπληρώνει ότι το ρίσκο ενός default στα κρατικά ομόλογα είναι πολύ χαμηλό, αλλά τονίζει ότι η αύξηση της οροφής χρέους, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να δανειστεί περισσότερο για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα επέλθει ενώ συζητείται η μείωση των δαπανών.


S&P: Δεν αλλάζει η εικόνα του χρέους από τη συμφωνία

Από την πλευρά της, η S&P εκτιμά ότι η συμφωνία δεν αλλάζει την εικόνα του χρέους των ΗΠΑ. Το ρίσκο, όμως, μιας ακόμα ύφεσης για την οικονομία της υπερδύναμης έχει περιοριστεί, σημειώνει.

Υπάρχει ακόμα δουλειά για τους πολιτικούς, αποφαίνεται η S&P, αλλά δεδομένης της συμφωνίας «μειώνουμε την πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους δώδεκα μήνες στο 10-15% από το 15-20%, με περισσότερη βαρύτητα στο κάτω άκρο του εύρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση. O οίκος διατηρεί την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας στο 2,2% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,7% του ΑΕΠ το 2014.

Η S&P είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση του χρέους των ΗΠΑ σε AA+ το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v