Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 60.000 νεκροί στη Συρία

«Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, είναι πραγματικά σοκαριστικό» δηλώνει η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Στοιχεία από 6 διαφορετικές πηγές δείχνουν τουλάχιστον 60.000 νεκρούς.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 60.000 νεκροί στη Συρία
Σοκαριστικές είναι οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια στη Συρία, καθώς ο διεθνής οργανισμός δηλώνει ότι ο τραγικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι έχει εκτιμηθεί.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάνει πλέον λόγο για τουλάχιστον 60.000 νεκρούς –άμαχους, στρατιώτες και αντάρτες.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της Αρμοστείας, Νάβι Πιλάι, ο ΟΗΕ διεξήγαγε εξονυχιστική έρευνα αντιπαραβάλλοντας στοιχεία από επτά διαφορετικές πηγές και κατέγραψε 59.648 θανάτους από τις 15 Μαρτίου 2011 μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2012. Προσθέτει μάλιστα, ότι τα θύματα πρέπει να έχουν ξεπεράσει τις 60.000 καθώς από τα τέλη Νοεμβρίου δεν υπήρξε καμία ένδειξη εκτόνωσης του εμφυλίου (αντίθετα μάλιστα ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερά σε πολλές δεκάδες την ημέρα, αν όχι πάνω από 100-150).

«Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, είναι πραγματικά σοκαριστικό», τόνισε η Πιλάι.

Οι ως τώρα εκτιμήσεις από την αντιπολίτευση μιλούσαν για περίπου 45.000 νεκρούς, στην μεγάλη πλειοψηφία τους αμάχους, με τους αντάρτες ή λιποτάκτες και τακτικούς στρατιώτες να ακολουθούν στη μακάβρια λίστα.

Τρεις στους τέσσερις νεκρούς είναι άνδρες, 7,5% είναι οι γυναίκες και για τους υπόλοιπους δεν είναι γνωστό το φύλο. Οι ηλικίες δεν είναι πολύ καλά καταγεγραμμένες στις βάσεις δεδομένων (λείπουν για πολλά θύματα) και δεν μπορούν να δώσουν μια καλή εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v