Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barclays: Η Ισπανία μπορεί να αποφύγει τον ESM

Ακόμα και αν η Ισπανία δεν ζητήσει σύντομα βοήθεια από τον ESM, είναι αμφίβολο ότι αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες ταραχές στις αγορές, εκτιμά η Barclays.

Barclays: Η Ισπανία μπορεί να αποφύγει τον ESM
Ακόμα και αν η Ισπανία δεν ζητήσει σύντομα βοήθεια από τον ESM, είναι αμφίβολο ότι αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες ταραχές στις αγορές, εκτιμά η Barclays. Όπως αναφέρει, σε μεγάλο βαθμό, η μειωμένη επίπτωση της κρίσης της ευρωζώνης και η τρέχουσα ισορροπία οφείλονται στις κινήσεις της ΕΚΤ για να αποτρέψει το tail risk της κρίσης. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που έχουν παίξει, και θα συνεχίσουν να παίζουν, ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης της ευρωζώνης:

-Οι ρίζες και οι πιθανές λύσεις της κρίσης, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών αρχών μπορούν να γίνουν καλύτερα κατανοητά τώρα, και οι αγορές δεν είναι πλέον τόσο ευαίσθητες στις ειδήσεις που βγαίνουν στα ΜΜΕ.

-Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην διευθέτηση ορισμένων ανισορροπιών που πλήττουν την ευρωπεριφέρεια.

-Ήδη έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός αναγκαστικών ρευστοποιήσεων σε assets της ευρωπεριφέρειας.

-Αν και ένα μεγάλο μέρος όσων έχουν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις μπορεί μην επιστρέψουν στις αγορές αυτές σύντομα, ωστόσο οι πιέσεις για πωλήσεις έχουν αμβλυνθεί, αν όχι αντιστραφεί.

Σύμφωνα με την Barclays, όλοι αυτοί οι παράγοντες βοηθούν ώστε να εξηγηθεί γιατί η Ισπανία ενδέχεται τελικά να μην εξαναγκαστεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ESM το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v