Ο πρόεδρος της Google επισκέπτεται τη Β. Κορέα

Ο πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιτ θα επισκεφθεί τη Β. Κορέα, ίσως την πιο απομονωμένη χώρα στον κόσμο όπου η χρήση του διαδικτύου υπόκειται σε αυστηρότατο έλεγχο. Άγνωστο με ποιον θα συναντηθεί και ποια θα είναι η ατζέντα.

Ο πρόεδρος της Google επισκέπτεται τη Β. Κορέα
Ο πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιτ θα επισκεφθεί φέτος τη Βόρειο Κορέα, ίσως την πιο απομονωμένη χώρα στον κόσμο όπου η χρήση του διαδικτύου υπόκειται σε αυστηρότατο έλεγχο. Σύμφωνα με το Associated Press, η επίσκεψη του κ. Σμιτ μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του Ιανουαρίου. Επισημαίνεται ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο Κιμ Γιονκ-ουν, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας εξέφρασε την πρόθεσή του να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Νότιο Κορέα.

Ακόμη δεν είναι σαφές με ποιον θα συναντηθεί ο κ. Σμιτ ούτε ποια ακριβώς είναι η ατζέντα. Γεγονός πάντως είναι ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι απαγορευμένη σε όλους εκτός από την ηγεσία της χώρας.

Η ίδια η Google δεν έχει επισήμως επιβεβαιώσει την πληροφορία, αλλά δεν τη διαψεύδει. «Δεν σχολιάζουμε προσωπικά ταξίδια» δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Σαμάνθα Σμιθ, όταν ρωτήθηκε από το ΑΡ. Το πρακτορείο πάντως, μεταδίδει την είδηση επικαλούμενο δύο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις. Αναφέρει μάλιστα ότι ο κ. Σμιθ θα μεταβεί στη χώρα στο πλαίσιο ομάδας της οποίας θα ηγείται ο πρώην πρέσβης του ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τη Πιονγκγιάνγκ.

Η Google προωθεί ενεργά εκστρατεία για την ελεύθερη πρόσβαση στο Internet. Το 2010 αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της μηχανής αναζήτησης από την ηπειρωτική Κίνα στο Χονγκ Κονγκ επειδή δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με τους περιορισμούς λογοκρισίας.

«Νομίζω ότι είναι μέρος του ευρύτερου οράματος της Google να φέρει το Internet σε όλο τον κόσμο και η Βόρειος Κορέα είναι το τελευταίο οχυρό» δήλωσε ο Πίτερ Μπεκ, εκπρόσωπος της Νοτίου Κορέας στο Asian Foundation και συμπληρώνει: «Υποπτεύομαι όμως, ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη έχει να κάνει περισσότερο με φιλανθρωπικό σκοπό παρά με επιχειρηματικό». Πολλοί θεωρούν ότι στόχος της επίσκεψης του κ. Σμιτ είναι να συμβάλει στην απελευθέρωση του Αμερικανο-κορεάτη τουρίστα Κένεθ Μπάε, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά του κορεατικού καθεστώτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v