Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Bλέπει ολοκλήρωση του QE3 μέσα στο 2013

Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed εκτιμούν ότι ο τελευταίος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το 2013, με τις απόψεις να διίστανται για το αν πρόκειται να συμβεί στα μέσα ή στο τέλος του έτους.

Fed: Bλέπει ολοκλήρωση του QE3 μέσα στο 2013
Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed εκτιμούν ότι ο τελευταίος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το 2013, με τις απόψεις να διίστανται για το αν πρόκειται να συμβεί στα μέσα ή στο τέλος του έτους.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης της FOMC στις 11 με 12 Δεκεμβρίου, ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες αγορές στοιχείων ενεργητικού θα είναι επιβεβλημένες ως το τέλος του 2013, ενώ άλλοι δεν προσδιόρισαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

"Ορισμένα μέλη θεώρησαν σωστό να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει η χαλάρωση αρκετά πριν το τέλος του 2013, εκφράζοντας ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή το μέγεθος του ισολογισμού" σημειώνεται στα πρακτικά.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση του Δεκεμβρίου η FOMC είχε ανακοινώσει επιπρόσθετες μηνιαίες αγορές 45 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας το σύνολο των μηνιαίων αγορών στα 85 δισ. δολάρια.

Η FOMC δεν είχε θέσει κάποιο όριο στο μέγεθος ή τη διάρκεια του προγράμματος και τον περασμένο μήνα είχε διαμηνύσει ότι η χαλάρωση "θα συνεχιστεί εφόσον δεν βελτιωθούν σημαντικά οι προοπτικές για την αγορά εργασίας".

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει ο νέος γύρος αγοράς ομολόγων, με ορισμένους από αυτούς να υποστηρίζουν ότι ανησυχούν πως θα "περιπλεχθούν οι προσπάθειες της Επιτροπής να αποσυρθεί από την επεκτατική νομισματική πολιτική", καθώς θα αυξηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v