Κύπρος: Δεν αναχρηματοδοτεί το ρωσικό δάνειο η ΕΕ

Σε σκόπελο φαίνεται να αναδεικνύεται το ρωσικό δάνειο των €2,5 δισ. που σύναψε η Κύπρος το 2011 και λήγει το 2016. Οι χώρες της ευρωζώνης δεν δέχονται να αναχρηματοδοτηθεί μέσα από το κυπριακό μνημόνιο.

Κύπρος: Δεν αναχρηματοδοτεί το ρωσικό δάνειο η ΕΕ
Σε σκόπελο φαίνεται να αναδεικνύεται το ρωσικό δάνειο των €2,5 δισ. που σύναψε η Κύπρος το 2011 και λήγει το 2016, καθώς χώρες στην ευρωζώνη με κανέναν τρόπο δεν δέχονται να αναχρηματοδοτηθεί μέσα από το κυπριακό μνημόνιο.

Σε μια περίοδο όπου τα πράγματα κινούνται σε λεπτές ισορροπίες, στην Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν πως αν συμφωνηθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του με τη Μόσχα, αυτό θα διευκολύνει και τη σύναψη συμφωνίας επί του μνημονίου. Η σύνδεση των δύο θεμάτων είναι πολιτική κι επειδή οι αποφάσεις πλέον θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά το περιεχόμενο της μνημονιακής σύμβασης πρέπει να ξεπεραστεί.

Όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, στην Κεντρική Τράπεζα σημειώνουν ως παράδειγμα το ύψος του επιτοκίου με το οποίο θα δανειστεί η Κύπρος, στοιχείο πολύ βασικό για τη διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης ξένων πρέσβεων για τα μέτρα που ελήφθησαν κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε χθες πως είναι αναγκαία η υπογραφή του μνημονίου το ταχύτερο δυνατό, διότι παρά τα οδυνηρά μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό θέτει σε γενικές γραμμές τις βάσεις ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος. Από το ΔΗΚΟ όμως κατηγορήθηκε για μονόπλευρη κομματική ανάλυση των πραγμάτων και ότι υιοθέτησε τις θέσεις της κυβέρνησης πως για όλα φταίνε οι τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, μαζί με τον ΔΗΣΥ προγραμματίζουν έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για να συζητηθεί παρουσία του κ. Δημητριάδη το ζήτημα της διαχειρισιμότητας του δημόσιου χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v