Moody’s: Υποβάθμισε την Κύπρο σε Caa3

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε Caa3 από B3 προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος Moody’s, διατηρώντας το αρνητικό outlook για την οικονομία. Βλέπει αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Moody’s: Υποβάθμισε την Κύπρο σε Caa3
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες και συγκεκριμένα σε Caa3 από B3 προηγουμένως, προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος της Moody’s, διατηρώντας το αρνητικό outlook για την οικονομία.

Όπως αναφέρει η Moody’s, αφορμή για την νέα υποβάθμιση της Κύπρου στάθηκε η αναμενόμενη αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας εξαιτίας της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών.

Επιπλέον ο οίκος αξιολόγησης βλέπει αυξημένο τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2013.


Κοντά στο 150% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 2014

Νωρίτερα,  έγινε γνωστό ότι η κυπριακή κυβέρνηση υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει κοντά στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε στους πρέσβεις των χωρών της ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσε το Stockwatch.com, στα επόμενα χρόνια, θα ακολουθήσει πτωτική πορεία για να ανέλθει κοντά στο 100% του ΑΕΠ το 2020, που θεωρείται βιώσιμο.

Την παρουσίαση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών, έκανε ο Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους.


Επέκταση του ρωσικού δανείου

Όσον αφορά το ρωσικό δάνειο, η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την επέκταση του χρόνου λήξης του δανείου κατά πέντε χρόνια, στο 2021 (2016 - 2021), με περίοδο χάριτος δύο ετών και την έναρξη της πληρωμής κεφαλαίων το 2018.

Ανέφερε επίσης ότι θεωρείται από το Υπουργείο Οικονομικών πως το αίτημα της Κύπρου σε σχέση με το ρωσικό δάνειο «θα λάβει θετική απάντηση» και σημείωσε ότι η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του ρωσικού δανείου «θα συμβάλει περαιτέρω στη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους» και «θα οδηγήσει σε χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε €50 εκατομμύρια.

«Κάτω από τις παρούσες συνθήκες και με την παραδοχή ότι υφιστάμενα βραχυπρόθεσμο χρέος που ωριμάζει θα ανανεωθεί η Κύπρος μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το τέλος του Μαρτίου», διαβεβαίωσε ο κ. Χαραλάμπους.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος διερευνά επιλογές για να καλύψει των χρηματοδοτικών της αναγκών από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο, κάτι που δημιουργεί δυσκολίες, όπως ανέφερε.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμη στους Πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ ότι "δεν αποτελεί επιλογή" για την Κύπρο μια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα PSI ("κούρεμα") καθώς είναι "μια αναποτελεσματική προσέγγιση" και θα είναι άμεσα επιβλαβής για μια μικρή οικονομία όπως την Κύπρο, θέτοντας σε κίνδυνο την επανένταξη της χώρας στις αγορές κεφαλαίων.


Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν το 48% του χρέους

Ανέφερε επίσης ότι οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν σημαντικό μέρος του κυπριακού δημοσίου χρέους που ανέρχεται στο 48% και σημείωσε ότι διαγραφή δημόσιου χρέους είναι αντίθετη με το στόχο ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και, συνεπώς, με το ίδιο το πρόγραμμα.

Μια διαγραφή χρέους θα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής σε μια μικρή οικονομία, καθώς θα πλήξει ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία που διατηρούν στην κατοχή τους δημόσιο χρέος, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης του κ. Χαραλάμπους, οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία προνοίας κατέχουν το 4%, άλλες εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές/πιστωτές κατέχουν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά στα πιθανά διορθωτικά μέτρα για να είναι το χρέος διαχειρίσιμο, αυτά είναι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Χαραλάμπους, οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), πρωτογενή πλεονάσματα, επιμήκυνσης της λήξης του ρωσικού δανείου κατά πέντε έτη, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και άλλα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, πώληση του μεριδίου της Κυβέρνησης στην τραπεζική βιομηχανία ύψους €2 δισ. και έσοδα από τόκους από υβριδικά εργαλεία (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου - Coco`s).

Είπε ακόμη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και με βάση αυτό οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι υψηλή.

Μια πολιτική συμφωνία, σύντομα, επί του κυπριακού μνημονίου θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τον τραπεζικό τομέα, σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους, καταλήγοντας στην παρουσίασή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v