Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Τραπεζικό σκάνδαλο παραγώγων στην MPS

Ο Τζιουζέπε Μουσάρι, ένας από τους πλέον επιφανείς τραπεζίτες της Ιταλίας παραιτήθηκε από την τραπεζική ένωση της χώρας εν μέσω σκανδάλου αναφορά με σειρά συμβολαίων σε παράγωγα στη Monte dei Paschi di Siena.

Ιταλία: Τραπεζικό σκάνδαλο παραγώγων στην MPS
Ο Τζιουζέπε Μουσάρι, ένας από τους πλέον επιφανείς τραπεζίτες της Ιταλίας παραιτήθηκε από την τραπεζική ένωση της χώρας εν μέσω σκανδάλου αναφορά με σειρά συμβολαίων σε παράγωγα στη Monte dei Paschi di Siena (ΜPS), την περίοδο που ήταν εκείνος πρόεδρος της τράπεζας.

Ο κ. Μουσάρι παραιτήθηκε από την ΜPS πέρσι καθώς η τράπεζα κατέγραψε ζημίες 24 δισ. ευρώ από την έκθεσή της σε ιταλικά ομόλογα αλλά και λόγω της πολύ δαπανηρής εξαγοράς μίας τοπικής τράπεζας. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την Τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να στηρίξει το αίτημα για κρατική στήριξη ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Ο κ. Μουσάρι ήταν μία από τις προσωπικότητες που κινούσε τα νήματα στην MPS κατά την τελευταία δεκαετία, είτε ως πρόεδρος της τράπεζας είτε ως εκπρόσωπος του μεγαλύτερου μετόχου της.

Αναφορικά με το σκάνδαλο, ο ίδιος αρνείται τις ευθύνες, δηλώνοντας ότι δεν έχει κάνει κάτι μεμπτό. Τόνισε πως παραιτήθηκε για να μην πληγεί η αξιοπιστία της τραπεζικής ένωσης μέχρις ότου ξεκαθαριστεί το ζήτημα.

Η νέα διοίκηση της ΜPS (πρόεδρος της οποίας είναι πλέον ο Αλεσάντρο ντι Προφούμο) δήλωσε ότι ένα από τα συμβόλαια δεν είχε εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τον ρόλο του κ. Μουσάρι και για το εάν είχε γνώση της κατάστασης. Από αυτό το συμβόλαιο παραγώγων, η ΜPS θα καταγράψει ζημίες 220 εκατ. ευρώ στα ετήσια αποτελέσματά της, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και άλλα συμβόλαια παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v