GS: Ταύρος για τις μετοχές

Οι θετικές εκπλήξεις σε ανάπτυξη και ταποτιμήσεις, σε συνδυασμό με την υποστηρικτική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, θα συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές και το 2013, εκτιμά η GS.

GS: Ταύρος για τις μετοχές
Το 2012 αποτέλεσε μια θετική χρονιά για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, παρά την γενικευμένη απογοήτευση για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρατηρεί ο κ. O’Neill στη μηνιαία του έκθεση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Asset Management της Goldman Sachs, η ικανοποιητική πορεία των μετοχών το 2012 πρέπει να αποδοθεί στον περιορισμό των κινδύνων από απρόβλεπτα γεγονότα (tail risks), λόγω της επιπρόσθετης επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.

Η εξέλιξη αυτή ήταν πιο εμφανής στην ευρωζώνη, όπου οι αποφασιστικές δράσεις της ΕΚΤ τόνωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προσφέροντας σημαντική στήριξη στις μετοχές και τις περιφερειακές αγορές κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και οι αυξανόμενες ενδείξεις για μια "ομαλή προσγείωση" στην Κίνα, βοήθησαν να αμβλυνθούν ακόμα περισσότερο οι φόβοι των επενδυτών.

Ο κ. Ο’ Neill εκτιμά ότι οι θετικές εκπλήξεις στην ανάπτυξη και τις αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με την υποστηρικτική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, θα συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές και το 2013.

Οι μετοχές στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, στις BRIC’s και στην Τουρκία, εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ικανοποιητικές αποδόσεις.

Παράλληλα, ο κ. O’ Neill προβλέπει ότι το Equity Risk Premium θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο, κυρίως λόγω ανατίμησης των μετοχών και μικρής αύξησης των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η συχνή αλλαγή θέσεων η οποία παρατηρήθηκε πρόσφατα, αν και θα εμφανιστεί πιο έντονα το 2014.

Τέλος, επισημαίνει ότι αν και διατηρεί ορίζοντα 12 μηνών για την αγορά μετοχών, δεν αποκλείει να υπάρξει μια "διόρθωση" τους επόμενους τρεις μήνες.

"Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές «θα κάνουν ένα διάλλειμα» τους επόμενους μήνες" σημειώνεται στην έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v