Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Soros: Βλέπει σημαντική αύξηση επιτοκίων φέτος

Δραματική αύξηση των επιτοκίων, μόλις υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, προβλέπει ο δισεκατομμυριούχος George Soros, μιλώντας στο δίκτυο CNBC. Τάσσεται κατά της λιτότητας.

Soros: Βλέπει σημαντική αύξηση επιτοκίων φέτος
Δραματική αύξηση των επιτοκίων, μόλις υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, προβλέπει ο δισεκατομμυριούχος George Soros, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ΗΠΑ χρειάζεται να επαναφέρουν την ανάπτυξη προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο χρέους και πως η πολιτική της Fed για αγορά αμερικανικού χρέους είναι σωστή αφού δεν αυξάνει το καθαρό ποσό του ληξιπρόθεσμου χρέους. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «όταν πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία, τα επιτόκια να κάνουν μεγάλο άλμα».

Ο μεγαλοεπενδυτής αναμένει άλμα των επιτοκίων φέτος, μόλις υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η οικονομία βελτιώνεται. «Μπορεί να έχει ήδη αρχίσει», δήλωσε αναφερόμενος στις κινήσεις των επιτοκίων. «Νομίζω πως θα γίνει κυρίως φέτος. Όταν περάσουμε την αβεβαιότητα αναφορικά με τον προϋπολογισμό και ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις, νομίζω ότι θα το δείτε».

Ο G. Soros τάχθηκε επίσης κατά της λιτότητας ως τρόπου αντιμετώπισης του υπερβολικού χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τονίζοντας πως αν η οικονομία υποχωρεί τότε το χρέος στην πραγματικότητα αυξάνεται. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη μπορεί να επιδεινωθεί τα επόμενα δύο χρόνια. «Δεν νομίζω πως η Ευρώπη μπορεί να ζήσει πολιτικά με μια κατάσταση όπου υπάρχει ένα κέντρο -συγκεκριμένα η Γερμανία- και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που είναι καταδικασμένες σε διαρκή κατωτερότητα», προειδοποίησε.

Δήλωσε, παράλληλα, πως θα ήταν δυνατόν να υποβόσκει ένας πιθανός πόλεμος νομισμάτων. «Ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί διαφορετική συνταγή από τους Γερμανούς», σημείωσε. «Οι Γερμανοί πιστεύουν στη λιτότητα και ο υπόλοιπος κόσμος πιστεύει στην ποσοτική χαλάρωση, ρίχνοντας όλο και περισσότερο χρήμα στην κρίση. Και στην πραγματικότητα αυτό είναι αποτελεσματικό, από την άποψη ότι αποφεύγεται έτσι η ύφεση».

Αναφερόμενος στην Ιαπωνία, επισήμανε πως η χώρα έχει στραφεί πλέον στη μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση, που οδηγεί σε μείωση της αξίας του γεν, ενώ το ευρώ είναι πιθανότερο να ανατιμηθεί αφού η ευρωζώνη δεν προχωρά σε ποσοτική χαλάρωση. «Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τη Γερμανία σε πιθανή ύφεση ή επιβράδυνση», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v