Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Ξένοι επιθεωρητές για το "μαύρο" χρήμα

Σε διαπραγματεύσεις για την πρόσληψη εξωτερικών επιθεωρητών, που θα ψάξουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας για ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος, βρίσκονται η Κύπρος και οι ευρωπαίοι πιστωτές της, σύμφωνα με τους FT.

Κύπρος: Ξένοι επιθεωρητές για το μαύρο χρήμα
Σε διαπραγματεύσεις για την πρόσληψη εξωτερικών επιθεωρητών, που θα ψάξουν το τραπεζικό σύστημα της μεγαλονήσου για ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος, βρίσκονται η Κύπρος και οι ευρωπαίοι πιστωτές της, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρουν οι FT, η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που η Γερμανία εκφράζει ανησυχίες ότι η διάσωση ύψους 17 δισ. ευρώ της Κύπρου στην ουσία θα βοηθήσει στην προστασία των παράνομων ρωσικών καταθέσεων.

Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν πως ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, έχει αποδεχθεί κατ’ αρχήν την ιδέα αυτή ως έναν τρόπο για να ξεπεραστούν οι αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για διασφαλίσεις ότι η χρηματοδότηση της διάσωσης –περίπου 10 δισ. ευρώ που αναμένεται να κατευθυνθούν προς τις προβληματικές κυπριακές τράπεζες- δεν θα σπαταληθεί.

Οι επιθεωρητές πιθανότατα θα προέλθουν από ξένη εταιρεία συμβούλων ή ελεγκτική εταιρεία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Δυο άτομα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν πως, ένα από τα ονόματα εταιρειών συμβούλων που αναφέρθηκε, ήταν αυτό της PwC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v