Οι ελβετικές τράπεζες δεν προτιμούν πια τον χρυσό

Οι παράπλευρες επιπτώσεις των αυστηρότερων κεφαλαιουχικών κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ. Οι ελβετικές τράπεζες διώχνουν τους πελάτες με χρυσό επιβάλλοντας υψηλότερες προμήθειες κατά 20%.

Οι ελβετικές τράπεζες δεν προτιμούν πια τον χρυσό
Οι ελβετικές τράπεζες ήταν κατ’ εξοχήν το καταφύγιο των πλουσίων για να φυλάξουν τα αποθέματά τους σε χρυσό. Οι ελβετικές τράπεζες όμως, ζητούν πλέον υψηλότερες αμοιβές για να δεχθούν το πολύτιμο μέταλλο στο πλαίσιο της ευρύτερης αλλαγής, όπου βασικός στόχος είναι η μείωση των ισολογισμών τους.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, UBS και Credit Suisse αύξησαν τις χρεώσεις τους για τη διακράτηση χρυσού. Στόχος τους είναι να πείσουν τους πελάτες τους να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη του χρυσού σε αποκαλούμενους «allocated» λογαριασμούς, όπου η τράπεζα θα λειτουργεί απλώς ως φύλακας.

Με την πρακτική που ίσχυε μέχρι πρότινος, ο χρυσός των πελατών που υπήρχε σε «unallocated» λογαριασμούς καταγραφόταν στον ισολογισμό της εκάστοτε τράπεζας αναγκάζοντάς την να αυξήσει τα κεφαλαιουχικά της αποθέματα, υπό το βάρος των νέων κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι FT, η αύξηση των προμηθειών είναι της τάξεως του 20% .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v