Η Γερμανία βάζει πλαφόν στο proprietary trading

Όρια στο proprietary trading, αλλά όχι διάσπαση των τραπεζών επιβάλει η Γερμανία στις τράπεζές της, σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που αποκαλύπτει το Reuters.

Η Γερμανία βάζει πλαφόν στο proprietary trading
Με διστακτικά βήματα προχωρά η Γερμανία στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού της συστήματος επιβάλλοντας όρια στις επικίνδυνες συναλλαγές χωρίς όμως, να προχωρά ως τη διάσπαση των τραπεζών.

Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου που θα προτείνει το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με αυτό το 64σέλιδο κείμενο, επιβάλλεται διαχωρισμός του proprietary trading των τραπεζών εφόσον ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ ή το 20% του ισολογισμού της κάθε τράπεζας. Σύμφωνα με αναλυτές, το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τρεις χρηματοοικονομικούς οργανισμούς: την Deutsche Bank, την Commerzbank και την Landesbank LBBW.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδυτικές κινήσεις για λογαριασμό των πελατών τους, να προβαίνουν σε δραστηριότητες που δημιουργούν ρευστότητα στην αγορά (market making) ή σε δραστηριότητες Treasury. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, το εποπτικό όργανο του γερμανικού τραπεζικού κλάδου, η BaFin θα μπορεί να κάνει διαχωρισμό των δραστηριοτήτων market making.

Ο άμεσος δανεισμός και η παροχή εγγυήσεων σε hedge funds και private equity funds θα απαγορεύεται για τις τράπεζες λιανικής όπως επίσης και το trading υψηλής συχνότητας με τους υπερταχύτατους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (high frequency trading).

Οι νέοι κανόνες αναμένεται ότι θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014, αν και εκτιμάται ότι θα δοθεί περιθώριο στις τράπεζες να συμμορφωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

Οι προτάσεις του επιτελείου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι παρόμοιες με εκείνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ολάντ στη Γαλλία το Δεκέμβριο. Για να επιβληθούν χρειάζονται ωστόσο και το πράσινο φως από τη Bundesbank. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις από τον προηγούμενο χρόνο και ζητούν το διαχωρισμό των τμημάτων λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής. Αναμένεται να επιτεθούν σφοδρά στο τραπεζικό νομοσχέδιο Σόιμπλε, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v