Barclays: Νέο σκάνδαλο με ύποπτο δάνειο στο Κατάρ

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times, στο επίκεντρο βρίσκεται η στήριξη που δέχθηκε η Barclays εν μέσω κρίσης με την κρίσιμη επένδυση του Κατάρ. Ενδείξεις ότι η επένδυση έγινε με δάνειο από την ίδια τη Barclays.

Barclays: Νέο σκάνδαλο με ύποπτο δάνειο στο Κατάρ
Ένα νέο σκάνδαλο που αφορά την Barclays φέρνουν στο φως οι Financial Times. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η στήριξη που δέχθηκε η βρετανική τράπεζα εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης, με την κρίσιμη επένδυση από το Κατάρ. Μόνο που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η επένδυση από το Κατάρ έγινε τελικά με χρήματα της Barclays. Συγκεκριμένα με δάνειο που δόθηκε στο Κατάρ από τη βρετανική τράπεζα ώστε να αγοραστούν μετοχές της.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Barclays συγκέντρωσε χρηματοδότηση βρίσκεται στο στόχαστρο από τη Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών από το καλοκαίρι. Μέχρι πρότινος όμως, η έρευνα αφορούσε τις προμήθειες που είχαν καταβληθεί για να κλείσει η συμφωνία. Τώρα, το θέμα της έρευνας είναι το δάνειο στο Κατάρ» αναφέρουν οι Financial Times, που επικαλούνται δύο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

«Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η καταγγελία, τότε ο διακανονισμός αυτός αντιβαίνει τους κανόνες των αγορών εφόσον δεν κοινοποιήθηκε εγκαίρως» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Η πρακτική της χορήγησης δανείου σε οποιοδήποτε επενδυτή για να αγοράσει τις μετοχές της ίδιας της τράπεζας εγείρει σημαντικά θέματα για θέματα διαφάνειας και όχι μόνο» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Peter Hahn, πρώην τραπεζίτης στη Citi και νυν καθηγητής στο Cass Business School.

Το θέμα αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τη νέα διοίκηση του Antony Jenkins που προσπαθεί να καθαρίσει το όνομα της Barclays. Άλλωστε, υπό έρευνα έχουν τεθεί 4 πρώην και νυν στελέχη της τράπεζας, εκ των οποίων και ο νυν οικονομικός διευθυντής Chris Lucas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v