Όζμπορν: Απειλεί βρετανικές τράπεζες με διάσπαση

Εάν μία τράπεζα χλευάζει τους κανόνες τότε η ρυθμιστική αρχή και το υπουργείο Οικονομικών θα έχουν την εξουσία να προχωρήσουν σε διάσπασή της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας σύμφωνα με το RTRS.

Όζμπορν: Απειλεί βρετανικές τράπεζες με διάσπαση
Με διάσπαση των τραπεζών που δεν θα σέβονται τους νέους κανόνες, απειλεί ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, που ανάγκασε τη Βρετανία να ενισχύσει τη Royal Bank of Scotland και τη Lloyds Group με 65 δισ. στερλίνες από δημόσιο χρήμα, η Βρετανία προχώρησε σε πλήρη αναδιάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος. Επέβαλε στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να διαφυλάξουν δραστηριότητες της λιανικής τραπεζικής, όπως τις τραπεζικές καταθέσεις, από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής – εξέλιξη που επηρεάζει κυρίως τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, όπως τη Barclays, τη HSBC και τη RBS.

Τώρα όμως, ο κ. Όζμπορν προχωρά ένα βήμα παραπέρα. «Εάν μία τράπεζα χλευάζει τους κανόνες τότε η ρυθμιστική αρχή και το υπουργείο Οικονομικών θα έχουν την εξουσία να προχωρήσουν σε διάσπαση της τράπεζας, σε πλήρη διάσπαση των δραστηριοτήτων και όχι έναν απλό διαχωρισμό» δηλώνει σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας του που αποκαλύπτει το Reuters.

Βάσει των νέων κανόνων, η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του κλάδου και θα παρακολουθεί εάν οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσει ότι το investment banking δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις παραδοσιακές λειτουργίες των τραπεζών. Σε περίπτωση που η Τράπεζα της Αγγλίας εντοπίσει διάσπαση, τότε θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποφασίσει εάν ένα από τα δύο τμήματα της εν λόγω τράπεζας θα τεθεί προς πώληση.

Η σχετική νομοθεσία θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα για ψήφιση και ο κ. Όζμπορν αναμένεται να ζητήσει και αυστηρότερους κανόνες ως προς τη μόχλευση των τραπεζών. Βάσει των τελευταίων σχεδίων, προτείνεται να τεθεί όριο στη μόχλευση των τραπεζών στις 33  φορές τα κεφάλαια της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v