NYT: Προβληματισμός για τη διάσωση της Κύπρου

Όταν οι γερμανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι θα σώσουν το ευρώ με κάθε κόστος, η προοπτική της διάσωσης ρώσων ολιγαρχών σίγουρα δεν ήταν αυτό που είχαν υπ’ όψιν τους.

NYT: Προβληματισμός για τη διάσωση της Κύπρου
Όταν οι γερμανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι θα σώσουν το ευρώ με κάθε κόστος, η προοπτική της διάσωσης ρώσων ολιγαρχών σίγουρα δεν ήταν αυτό που είχαν υπ’ όψιν τους., γράφουν οι New York Times. 

Όμως, οκτώ μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, η καγκελάριος Angela Merkel κατηγορείται ότι η Ευρώπη κάνει αυτό ακριβώς, καθώς η Κύπρος -ο φορολογικός παράδεισος του ρωσικού ρευστού- απειλεί να γίνει το επόμενο σημείο τριβής στην κρίση της ευρωζώνης.

Τις τελευταίες μέρες, η Γερμανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι κινείται –αν και απρόθυμα- προς την κατεύθυνση της διάσωσης της Κύπρου, καθώς έχουν ήδη δοθεί δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανώς καταστροφική χρεοκοπία τους. Έτσι, αν και η Κύπρος αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ωστόσο αποδεικνύεται ένας πρώτης τάξεως πολιτικής πονοκέφαλος.

Και ενώ η Γερμανία δεν μπορεί να «αντέξει» μια χρεοκοπία της Κύπρου, η διάσωσή της φαίνεται πως είναι μια ακόμα πιο περίπλοκη υπόθεση. Οι κύπριοι πολιτικοί θα προτιμούσαν να μην πάρουν χρήματα από την Ευρώπη –καθώς θα συνοδεύονται από τους σκληρούς όρους λιτότητας που έχουν δημιουργήσει τόση μιζέρια στην Ελλάδα. Και μπορούν να ισχυριστούν πως η Κύπρος τα πήγαινε σχετικά καλά μέχρι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, όταν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα – μεγάλες ποσότητες των οποίων κατείχαν κυπριακές τράπεζες- έχασαν σημαντική αξία.

Όπως αναφέρουν οι NY Times, το ερώτημα της διάλυσης της ευρωζώνης φάνηκε να «ξεθωριάζει» πολύ βολικά για την κ. Μέρκελ, η οποία το φθινόπωρο έδωσε την πλήρη στήριξή της στην ευρωζώνη καθησυχάζοντας τους όποιους φόβους για διάλυσή της. Όμως το Βερολίνο φαίνεται πως πιάστηκε… εξαπίνης από την πολιτική τρικυμία που προκάλεσε η Κύπρος, η οποία έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές ομολόγων εδώ και έναν χρόνο, αλλά διατηρείται από το δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων που της χορήγησε η ρωσική κυβέρνηση.

Όμως, καθώς αυτά τα χρήματα αρχίζουν να εξαντλούνται, η Γερμανία και οι ευρωπαίοι εταίροι της έχουν εμπλακεί σε μια έντονη διαμάχη αναφορικά με το εάν πρέπει να υπάρξει διάσωση της Κύπρου και πώς να γίνει αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι, τα περισσότερα χρήματα που έχασαν οι κυπριακές τράπεζες, ήταν ρωσικά, και η ανησυχία είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της διάσωσης θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια ρώσων ολιγαρχών και γκάνγκστερ. Αυτός ο φόβος, που στηρίζεται και σε μια πρόσφατη έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, έχει προκαλέσει φρενίτιδα ακόμα και μεταξύ των πολιτικών εταίρων της κ. Merkel.

Οι κύπριοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους τονίζουν πως δεν υπάρξουν αποδείξεις ότι το ρωσικό ρευστό που βρίσκεται στις τράπεζες είναι αμφίβολης προέλευσης, και επιμένουν πως είχαν πατάξει το ξέπλυμα χρήματος πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ίδιοι επικαλούνται την αξιολόγηση του ΟΟΣΑ, που δείχνει ότι η Κύπρος συμμορφώνονται με περισσότερες από 40 οδηγίες κατά τους ξεπλύματος χρήματος.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται να παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση, εκτός και αν η επωνομαζόμενη τρόικα δώσει το μεγαλύτερο μέρος της διάσωσης. Έτσι, η Κύπρος δεν έχει και πολλές επιλογές. Υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης τον Νοέμβριο με την τρόικα, που περιλάμβανε ένα κύμα μέτρων λιτότητας, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να πλήττει την κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον Hubert Faustmann, επίκουρο καθηγητή ιστορίας και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ανακάμψει η κυπριακή οικονομία –εάν υποτεθεί ότι οι όροι που θα απαιτηθούν από τη Γερμανία και την τρόικα δεν θα οδηγήσουν σε μαζικές εκροές ρωσικών κεφαλαίων από τις τράπεζες. «Αν συμβεί αυτό, τότε η Κύπρος είναι νεκρή», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v