ΔΝΤ:Σε τροχιά το πρόγραμμα για ισπανικές τράπεζες

Η Ισπανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα της χώρας, αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά.

ΔΝΤ:Σε τροχιά το πρόγραμμα για ισπανικές τράπεζες
Η Ισπανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα της χώρας, αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ που επισκέφτηκε την Ισπανία από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 1 Φεβρουαρίου, εκτιμά ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό "momentum", προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν αυξημένοι, καθώς η Ισπανία υποβάλλεται σε μια "δύσκολη διαδικασία δημοσιονομικής και εξωτερικής προσαρμογής".

Αναλυτικά η αποστολή των επιθεωρητών του ΔΝΤ διαπιστώνει τα εξής:

*Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Έχει αναληφθεί δράση για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλείψεων των τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλο επίτευγμα, το οποίο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και θα βελτιώσει τη δυνατότητα του να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

*Bad bank: Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με τη συγκρότηση της εταιρείας και την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού από τις πιο αδύναμες τράπεζες.

*Εποπτεία και διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας: Η παρακολούθηση του τραπεζικού συστήματος απαιτεί τη μερική μεταφορά εποπτικών αρμοδιοτήτων από την Τράπεζα της Ισπανίας στην ΕΚΤ.

*Αναμόρφωση αποταμιευτικών τραπεζών: Το προσχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος των αποταμιευτικών τραπεζών αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη μείωση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

*Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Το ΔΝΤ καλωσορίζει την κίνηση της κυβέρνησης να αυξήσει την προστασία για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, διατηρώντας παράλληλα την αυστηρή πιστωτική πειθαρχία του συγκεκριμένου τομέα.

Aνακοίνωση Όλι Ρεν

"Η επιτυχής ολοκλήρωση του δεύτερης αναθεώρησης για την Ισπανία δείχνει ότι η επιδιόρθωση και αναμόρφωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Έχει δρομολογηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση των τραπεζών και η εταιρεία διαχείρισης των στοιχείων ενεργητικού SAREB έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί" ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Όλι Ρεν.

"Παράλληλα, έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της επίβλεψης και ρύθμισης του τομέα" πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η πτώση στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τα μέτρα που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v