Ολλανδία: Κρατικοποίησε την τράπεζα SNS Reaal

Η ολλανδική κυβέρνηση κρατικοποίησε την προβληματική τραπεζική και ασφαλιστική επιχείρηση SNS Reaal NV, πραγματοποιώντας την δεύτερη επιχείρηση διάσωσης του οίκου.

Ολλανδία: Κρατικοποίησε την τράπεζα SNS Reaal
Η ολλανδική κυβέρνηση κρατικοποίησε την προβληματική τραπεζική και ασφαλιστική επιχείρηση SNS Reaal NV, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με ιδιώτες επενδυτές για «ένεση» κεφαλαίων, καθώς οι μαζικές εκροές καταθέσεων ώθησαν τον οίκο στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το ολλανδικό κράτος θα κάνει νέα ένεση 2,2 δισ. ευρώ στην εταιρία, θα απομειώσει 800 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης και 700 εκατ. ευρώ από την αξία των τοξικών στεγαστικών δανείων της SNS Reaal. Επίσης θα διαθέσει 6,1 δισ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις για να επαναφέρει την τράπεζα σε σωστή τροχιά.

Το βάρος που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι από την διάσωση θα ελαφρύνει καπως με την συμβολή των υπολοίπων ολλανδικών τραπεζών ύψους 1 δισ. δολ. στο πρόγραμμα διάσωσης, μέσω ειδικού δασμού.

Η κρατικοποίηση αποτελεί νέο πλήγμα για τα δημοσιονομικα πρόβλημα που υπάρχουν ακόμη και σε χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα και καταδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμη ορατές στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v