Αναγκαία η αναμόρφωση για ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αναμορφώσουν τη λειτουργία τους και να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες που απαιτούν υψηλά κεφάλαια, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο Christian Clausen, πρόεδρος της EBF.

Αναγκαία η αναμόρφωση για ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αναμορφώσουν τη λειτουργία τους και να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες που απαιτούν υψηλά κεφάλαια, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο Christian Clausen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF).

"Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές" υποστήριξε ο κ. Clausen, προσθέτοντας "πως ότι πρέπει να γίνει θα γίνει μέσω μετατόπισης των δραστηριοτήτων".

"Οι υπηρεσίες που απαιτούν πολλά κεφάλαια όπως ο δανεισμός σε επιχειρήσεις, περιορίζονται και αντικαθίστανται από άλλες εναλλακτικές όπως η αντασφάλιση χρεογράφων" πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Clausen ανέφερε ότι η παραδοσιακή δομή του δικτύου υποκαταστημάτων δεν αναμένεται να επιβιώσει από τις τρέχουσες ρυθμιστικές αλλαγές.

"Κλείνουμε υποκαταστήματα" είπε. "Ξεφορτωνόμαστε το παλιό μεγάλο υποκατάστημα που έκανε τα πάντα" πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία του Bloomberg, οι απώλειες στο χρηματοπιστωτικό τομέα στο τέλος Ιανουαρίου βρίσκονταν κοντά στο υψηλότερο σημείο τις τελευταίες τετραετίας. Η UBS ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ σε απολύσεις θα προχωρήσουν και η Barclays και η Commerzbank.

Ο κ. Clausen τόνισε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δημιουργηθεί ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο.

"Δημιουργούμε μια δομή που δεν είναι ομοιόμορφη, όπου ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός, όπου οι φόροι, τα πρόστιμα και οι κανόνες είναι διαφορετικοί" επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v