UBS: Ζημίες 1,89 δισ. και επαναγορά ομολόγων

Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε για το δ' τρίμηνο ζημίες ύψους 1,89 δισ. ευρώ. Αποκάλυψε επίσης ότι άμεσα προχωρά σε επαναγορά ομολόγων 5 δισ. ευρώ που μπορεί να επηρεάσουν "σημαντικά" το Q1 του 2013.

UBS: Ζημίες 1,89 δισ. και επαναγορά ομολόγων
Η UBS δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων πρώτης εξασφάλισης ύψους 5 δισ. ελβετικών φράγκων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς η δραματική μείωση του investment banking οδήγησε στη συρρίκνωση των αναγκών χρηματοδότησης.

«Οι κινήσεις μας για συνετή διαχείριση της σύνθεσης του παθητικού μας θα μειώσει το κόστος σε τόκους στο μέλλον» αναφέρει η UBS στη σχετική ανακοίνωση. Η UBS προειδοποίησε επίσης ότι με την κίνηση αυτή ενδέχεται να υπάρξει «σημαντική» επιβάρυνση στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 πάντως, η τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες 1,89 δισ. ευρώ. Βασική αιτία ήταν το πρόστιμο του 1,5 δισ. δολ. που επεβλήθη στην UBS για την χειραγώγηση των επιτοκίων, αλλά και το έκτακτο κόστος από την αναδιοργάνωση της ελβετικής τράπεζας και τις περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, η UBS αλλάζει το μισθολογικό της σύστημα και είναι η πρώτη τράπεζα που θα δώσει στα ανώτερα στελέχη της μπόνους σε ομόλογα, των οποίων η αξία θα εξανεμιστεί εάν η τράπεζα δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας. Η νέα δομή αφορά 6.500 ανώτερα στελέχη της UBS. Επισημαίνεται δε, ότι είναι η πρώτη τράπεζα που ακολουθεί τη σύσταση της επιτροπής Liikanen, ανοίγοντας τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v