Στο κόκκινο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Οι καθαρές ζημίες 679 ευρωπαικών ποδοσφαιρικών ομάδων ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 1,7 δισ. ευρώ. το 2011. Τα στοιχεία της Uefa για τζίρους και μισθούς των ομάδων.

Στο κόκκινο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί όμιλοι της Ευρώπης δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την Uefa να αποδείξουν ότι υπακούν στους νέους οικονομικούς κανόνες , ενώ παράλληλα οι ζημίες των ομάδων εκτοξεύονται.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Uefa η οποία αφορά τα οικονομικά μεγέθη 679 ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων, συνολικά οι καθαρές ζημίες του 2011 βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, στα 1,7 δισ. ευρώ. Από τις ζημίες αυτές, το 50% αφορά μόλις 10 ομάδες.

Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 37% από το 2007, ενώ ο τζίρος κατά την ίδια περίοδο ενισχύθηκε κατά 24%.

Επισημαίνεται ότι η Uefa θέσπισε οικονομικούς κανόνες fair play τους οποίους οι ομάδες θα πρέπει να πληρούν. Στόχος είναι οι ποδοσφαιρικές ομάδες να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, αν και θα τους επιτραπεί να καταγράψουν συνολικές ζημίες 45 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Στο μοντέλο προσομοίωσης που έκανε η Uefa όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, περίπου 20 όμιλοι δεν μπόρεσαν να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

«Το οικονομικό fair play ενθαρρύνει την στροφή των ομάδων από τις βραχυπρόθεσμες δαπάνες στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ώστε να μην εξελιχθεί το ποδόσφαιρο σε ανταγωνισμό ενός μικρού κύκλο ομάδων» εξηγεί ο Andrea Traverso της Uefa.

Ορισμένες συμφωνίες, όπως της Manchester United με την αεροπορική Etihad και της Paris Saint Germain με την Τουριστική Αρχή του Κατάρ έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

«Όλοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποδεικνύουν κάθε φορά πως τα deal αυτά είναι καθαρά και πως θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο» δηλώνει ο Gianni Infantino γενικός γραμματέας της Uefa.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v