Ιρλανδία: Γλιτώνει €1 δισ. από τη συμφωνία με ΕΚΤ

Συμφωνία-ορόσημο ανταλλαγής χρεογράφων με την ΕΚΤ, που μειώνει αισθητά το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών από την διάσωση των τραπεζών, πέτυχε η Ιρλανδία. Χειροκροτούν οι αγορές με "βουτιά" στα yields.

Ιρλανδία: Γλιτώνει €1 δισ. από τη συμφωνία με ΕΚΤ
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός κ. Rutte ανακοίνωσε επισήμως την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους που ανέλαβε το Δουβλίνο για να στηρίξει την Anglo-Irish Bank.

Τα yields στα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από πριν ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Το επιτόκιο στο ιρλανδικό ομόλογο Οκτωβρίου 2020, διολίσθησε έως το 3,955% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2007 για τους συγκρίσιμους τίτλους, πριν ξεσπάσει δηλαδή η διεθνής κρίση. Ακολούθως και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της χώρας, όπως αποτυπώνεται στο CDS του 5ετούς ομολόγου, διολίσθησε 17 μονάδες βάσης στις 183 μονάδες βάσης.

Χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορικό βήμα» στον δρόμο της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη.

Ο κ. Rutte δήλωσε ότι με την συμφωνία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωνεται κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Οσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, δήλωσε ότι ετήσιες υποσχετικές πληρωμών της Anglo-Irish Bank ακυρώθηκαν και θα αντικατασταθούν με κρατικά ομόλογα του ιρλανδικού κράτους διάρκειας έως 40 ετών. Η πληρωμή του πρώτου τόκου θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2038 και η τελευταία το 2053. Η συμφωνία αφορά υποσχετικές ύψους 28 δισ. ευρώ.

Η απόφαση, που το Δουβλίνο εξασφάλισε δύσκολα από την απρόθυμη ΕΚΤ, όπως αναφέρουν διεθνείς παρατηρητές, σημαίνει ότι η Ιρλανδία θα μπορέσει να αναδιοργανώσει ένα κομμάτι από τα τραπεζικά της χρέη, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο μέσα στην φετινή χρονιά, όπως «οραματίζεται» η κυβέρνηση.

Με την συμφωνία δεν διαγράφεται τίποτα από τα 64 δισ. ευρώ σε χρέη που συσσώρευσε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να διασώσεις τις τράπεζες. Αυτό που επιτυγχάνεται η επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής των μισών σχεδόν από τα δάνεια, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ελαφρύνουν τα βραχυπρόθεσμα δανειακά βάρη του Δουβλίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v