Έκλεισε η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Κεφάλαια 14,5 δισ. από ΕΣΠΑ, 1,8 δισ. για αγροτική ανάπτυξη και option για επιπλέον 2 δισ. το 2016 εξασφάλισε η Ελλάδα. Σαμαράς: "Πετύχαμε περισσότερα". Με οροφή 959 δισ. ο  προϋπολογισμός της ΕΕ. Τι λένε οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Έκλεισε η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Κεφάλαια ύψους 16,3 δισ. ευρώ συν περίπου 2 δισ. που αναμένεται να αποδοθούν στη χώρα στα τέλη του 2016 εξασφάλισε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία επιτεύθηκε συμβιβασμός μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε.

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, εξασφαλίσαμε πολύ περισσότερα κεφάλαια από την αρχική πρόταση Μπαρόζο", σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν πάνω από 14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, που μένουν αλώβητα, όπως σημείωσε.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν στη χώρα περίπου 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας.

Τα 2 δισ., σημείωσε, αναμένεται να αποδοθούν στην Ελλάδα μετά το τέλος του 2016.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η αρχική πρόταση για την Ελλάδα ήταν 11,2 δισ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία φτάσαμε στα 14 με τον προϋπολογισμό να είναι κάτω από το 1 τρισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα θα λάβει στήριξη από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους, ύψους 6 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η χώρα έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους.

Σύμφωνα με τον κύριο Σαμαρά θα υπάρξει και μεγαλύτερη ευελιξία στην διαδικασία απορρόφησης των πόρων κάτι που θα βοηθήσει στην ταχύτερη εισροή των κονδυλίων στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε πάντως στο γεγονός της μείωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στοιχείο που, όπως σημείωσε, δεν είναι καλό για την πορεία της Ευρώπης.


Έκλεισε η συμφωνία για προϋπολογισμό ΕΕ

Μέσω Twitter ο Χ. Β. Ρομπέι γνωστοποίησε ότι έκλεισε η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2014-2020. Θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που θα είναι μειωμένος έναντι του προηγούμενου στην ιστορία της ΕΕ.

H συμφωνία θέτει οροφή στις δαπάνες τα 959 δισ. ευρώ και πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Δεν ήταν εύκολη η συμφωνία δήλωσε ο κ. Ρομπέι αμέσως μετά και σημείωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια Σύνοδος Κορυφής στην καριέρα του. «Δεν είναι ο τέλειος προϋπολογισμός για τον κάθε ένα, αλλά είναι μια καλή συμφωνία για όλους».

Υποστήριξε ότι θα υπάρχει αύξηση κονδυλίων σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποδέχθηκε ότι υπάρχει μείωση προϋπολογισμού έναντι του προηγούμενου για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά τόνισε ότι έπρεπε να ληφθεί υπόψη η οικονομική πραγματικότητα των χωρών της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι η μείωση είναι 34 δισ. ευρώ τόσο σε δεσμεύσεις όσο και πληρωμές. Ετσι οι πρώτες διαμορφώνονται σε 959 δισ. ευρώ και οι πληρωμές στα 908 δισ. ευρώ. πληρωμές.
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου σημείωσε ότι στα 6 δισ. ευρώ φτάνει το ποσό για προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, κυρίως νέων.

Τόνισε ότι τώρα θα πρέπει να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο και να ξεκινήσει η εφαρμογή από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.


Μπαρόζο: Ηταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία που να προσφέρει ομοφωνία

Η συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή για την οποία μπορούσαμε να έχουμε ομοφωνία, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο. Σημείωσε ότι παρά τις μειώσεις ο προϋπολογισμός δίνει αναπτυξιακές δυνατότητες, δεδομένου ότι σε κάποιους τομείς προβλέπει επιπλέον κονδύλια. Στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι υπάρχει πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες εταιρείες.


Τι δήλωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Η Βρετανία μπορεί να είναι περήφανη για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Καταπολέμησα τις προσπάθειες να υπονομευτεί το βρετανικό rebate (επιστροφές), το rebate είναι ασφαλές», σημείωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «άξιζε την αναμονή. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ επιτυγχάνει την ανάπτυξη και ταυτόχρονα τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί «έναν καλό συμβιβασμό» ενώ για ικανοποιητική συμφωνία έκανε λόγο και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό είναι μια καλή είδηση, σημείωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.


Από το πρωί της Παρασκευής το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Οι πρώτες αχτίδες αισιοδοξίας φαίνονται στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως συγκλίνουν σε σχέδιο περικοπών που κατέθεσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι μετά από 15 ώρες διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για δαπάνες ύψους 960 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020. Αποφασίστηκε μάλιστα να διακοπεί η συνεδρίαση προκειμένου να εξεταστεί από τις κυβερνήσεις το σχέδιο. Αμέσως μετά ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρίαση.

Η συμφωνία, που με βάση Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί αργότερα σήμερα, βρίσκει ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, που θέλουν προϋπολογισμό με μειωμένες δαπάνες, και των χωρών του Νότου και της Ανατολής, όπως η Γαλλία και η Πολωνία, που θέλουν δαπάνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις υποδομές.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι έχουμε το πλαίσιο για μια συμφωνία», ανέφερε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως αισθανόμαστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει σήμερα».
Αρκετοί διπλωμάτες και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι από πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συμφωνίας για το πλαίσιο.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο προϋπολογισμός θα είναι μειωμένος κατά περίπου 12 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου, διαμορφώνοντας έτσι τις δαπάνες της περιόδου 2014-2020 στα 960 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Οι περικοπές που συμφωνήθηκαν αφορούν κυρίως ένα νέο ταμείο για τα διασυνοριακά projects μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, που περικόπηκε κατά περισσότερο από 11 δισ. ευρώ, και τις πληρωμές των Ευρωπαίων αξιωματούχων -κάτι που αποτελούσε προτεραιότητα για τη Βρετανία-, που μειώθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι αγροτικές δαπάνες γλίτωσαν τις περαιτέρω περικοπές, και μάλιστα υπήρξε αύξηση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην αγροτική ανάπτυξη τα επόμενα επτά χρόνια, γεγονός που ικανοποιεί τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Ακόμα και αν επιτευχθεί τελική συμφωνία για το επταετές πλαίσιο, το 40% περίπου των δαπανών θα αφορά την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη, κάτι που δυσαρεστεί πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες επιθυμούν έναν πιο δυναμικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι σημειώνουν πως έχουν μπει στην άκρη χρήματα για μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, για έρευνα και για διαρθρωτικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να περιορίσει όσο το δυνατόν τις απώλειες που θα έχει η χώρα έναντι των 20,4 δισ. ευρώ που έλαβε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Βασικό επιχείρημα η μεγάλη ύφεση που γνώρισε η χώρα μετά το 2009, η οποία δεν ελήφθη υπόψη στην αρχική κατανομή των πόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 14 δισ. ευρώ φαίνεται πως "διασώζονται", αλλά είναι και πιθανό να αυξηθούν. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα ποντάρει σε παράπλευρα οφέλη λόγω της άκαμπτης στάσης της Γαλλίας στις αγροτικές επιδοτήσεις. Αν περάσει η θέση του Παρισιού, θα επωφεληθεί και η Ελλάδα εισπράττοντας παραπάνω από τα 14 δισ. ευρώ.

Το στίγμα της διαπραγματευτικής του γραμμής το έδωσε προσερχόμενος στη σύνοδο. Δήλωσε πως τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν κλειδί για την επιτυχία, γιατί χρειαζόμαστε -ειδικά στην Ελλάδα- ανάκαμψη και ανάπτυξη. Η Ελλάδα προσήλθε κομίζοντας έκθεση της Roland Berger η οποία έδειξε ότι κάθε ευρώ που λαμβάνει ως ενίσχυση προσφέρει 1,45 - 2 ευρώ στο ΑΕΠ.


Το θρίλερ της χθεσινής νύχτας

Οι πολύωρες συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρομπέι, με την κάθε αντιπροσωπεία ξεχωριστά, που προηγήθηκαν της συνόδου, δεν γεφύρωσαν το μεγάλο χάσμα και τις αντιδράσεις, κυρίως από τη Βρετανία όπως και από άλλες χώρες του Νότου.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε χθες στη διάρκεια της συνόδου με την κατάθεση πρότασης από τον κ. Ρομπέι, επί της οποίας ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί στις 07:30 νέος γύρος διαβουλεύσεων, με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μ. Σουλτς δήλωσε αργά χθες τη νύχτα ότι η πρόταση συμβιβασμού που προβλέπει δεσμεύσεις για δαπάνες 960 δισ. ευρώ, οι οποίες μεταφράζονται σε πληρωμές της τάξης των 910 - 913 δισ. ευρώ, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν του αρέσει η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς συνεπάγεται σημαντική μείωση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την επόμενη επταετία έναντι όσων συζητήθηκαν τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι ένα από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων είναι πώς ερμηνεύουν οι χώρες τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Άλλες εστιάζουν στις δεσμεύσεις διάθεσης πόρων και ορισμένες, όπως η Βρετανία, στις πληρωμές.


Διχασμός Βορρά - Νότου

Αναλυτές θύμιζαν ότι το αλαλούμ μεταξύ των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. δεν είναι πρωτοφανές, αλλά μάλλον σύνηθες κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάτι που έμαθε καλά η Ελλάδα στις περιπτώσεις όπου βρέθηκε στο επίκεντρο. Οι ηγέτες απέτυχαν παταγωδώς να λάβουν έγκαιρα τολμηρές αποφάσεις, που πιθανώς να περιόριζαν το βάθος της, και αντί γι' αυτό σέρβιραν τη συνήθη συνταγή για συμβιβασμό λίγο απ' όλα.

Πάντως, η χθεσινή πρώτη μέρα της συνόδου έδειξε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ότι η κρίση χώρισε στα δύο την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε Βορρά και Νότο. Μπορεί με δηλώσεις τους οι ηγέτες να το αρνούνται, αλλά η συμπεριφορά τους και οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν μόνο αυτό δείχνουν.

Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση των πλουσιότερων χωρών για δραστικές περικοπές στα κονδύλια για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τη στιγμή που αυτά είναι τα κύρια προβλήματα στις χώρες του Νότου και της περιφέρειας.


Με το... καλημέρα φάνηκαν οι διαφορές

Οι διαφορετικές προτεραιότητες με τις οποίες προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις οι ηγέτες φάνηκαν από την πρώτη στιγμή και στις δηλώσεις που έκαναν οι αρχηγοί των ισχυρών κρατών προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι "όσον αφορά τη Γερμανία, μπορώ να πω πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, γιατί είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας να υπάρχει ένα σχέδιο". Από την πλευρά του, ο Ντ. Κάμερον ξεκαθάρισε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει απρόσβλητη από τις πιέσεις που είχαμε για τη μείωση των δαπανών. Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ τον Νοέμβριο, οι αριθμοί που προτάθηκαν ήταν πολύ υψηλοί. Πρέπει να πέσουν, και αν δεν πέσουν δεν θα υπάρξει συμφωνία".

Ο Φρ. Ολάντ τόνισε πως "αν υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι διαλλακτικοί, θα προσπαθήσω να συνομιλήσω μαζί τους, αλλά μέχρις ενός σημείου", ενώ ο Μάριο Μόντι έδωσε έμφαση στην ανάγκη να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι αναλυτές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να μετατεθούν για τις αρχές του 2014 ή και αργότερα, κάτι που θα αποτελέσει χτύπημα στη διεθνή εικόνα της Ε.Ε. ως οργανισμού που μπορεί να αποφασίζει…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v