Ο πόλεμος νομισμάτων και ο Μάριο Ντράγκι

Την παρέμβαση της Γερμανίας προκάλεσαν η κινητοποίηση πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων για το σκληρό ευρώ αλλά και η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο νομισμάτων μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ο πόλεμος νομισμάτων και ο Μάριο Ντράγκι
Την παρέμβαση της Γερμανίας προκάλεσαν η κινητοποίηση πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων για το σκληρό ευρώ αλλά και η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο νομισμάτων, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

«Η Γερμανία πιστεύει πως το ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Georg Streiter, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους υποστηρίζουν ότι το ισχυρό ευρώ υπονομεύει την προσπάθεια εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση. «Η νέα ενίσχυση της συναλλαγματικής του ισοτιμίας είναι απλώς αποζημίωση για τη μαζική υποτίμηση κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη. Δείχνει ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ», δήλωσε ο κ. Streiter

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, όμως, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν ήταν εξίσου ρητός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Η ανατίμηση του ευρώ είναι, υπό μία έννοια, σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης στο ευρώ», δήλωσε, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Θέλουμε να δούμε αν η ανατίμηση είναι συνεχόμενη και αν αλλάζει την εκτίμησή μας για τους κινδύνους ως προς τη σταθερότητα των τιμών», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κίνησης σε περίπτωση υπερβολικής ανατίμησης του ευρώ.

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει διχάσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, και όχι μόνο. Με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε αλλεπάλληλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποδυναμώνουν το δολάριο, και ενώ η νέα ιαπωνική κυβέρνηση αλλάζει ακόμη και τη διοίκηση της κεντρικής της τράπεζας, προκειμένου να χαλιναγωγήσει το γεν, το θερμόμετρο έχει ανέβει. Πολλοί προειδοποιούν για πόλεμο νομισμάτων με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε αλλαγή του συστήματος νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, ώστε να τίθεται μεσοπρόθεσμος στόχος για την ισοτιμία του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μάλιστα δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στο προσεχές Eurogroup.

Σε αυτήν την πρόταση, ο Μ. Ντράγκι απάντησε: «Κύριε Ολάντ, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Ακούμε σε όλο τον κόσμο να ωθούν σε χαμηλότερα ή υψηλότερα επίπεδα τα νομίσματα με δηλώσεις. Η τελική κρίση για την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής είναι να δούμε την αντίδραση των αγορών».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο του νομισματικού πολέμου, όμως, είπε πως κατά την άποψή του οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν αντικατοπτρίζουν σκόπιμες προσπάθειες χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος. «Είναι περισσότερο ο αντίκτυπος των μακροοικονομικών πολιτικών για την ανάκαμψη των οικονομιών, όπως επί παραδείγματι των πολύ χαμηλών επιτοκίων και της υπόσχεσης να μείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε αναφερόμενος στη Fed και συμπλήρωσε: «Παρ' όλα αυτά, εάν οι πολιτικές αυτές δημιουργήσουν επιπτώσεις ώστε οι ισοτιμίες να μην αντικατοπτρίζουν τις θέσεις του G20, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε».

«Το κατόρθωμα του Μ. Ντράγκι είναι σπουδαίο», δήλωσε ο Νικ Σπίρο της Spiro Sovereign Strategy και συμπλήρωσε: «Κατάφερε να ρίξει το ευρώ, ενώ ενίσχυσε την ευρωζώνη».
Ο Valentin Marinov της Citigroup, σημείωσε: «Οι επενδυτές θα έχουν πλέον υπόψη τους ότι υπερβολική ενίσχυση του νομίσματος μπορεί να πυροδοτήσει αντίδραση από την ΕΚΤ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v